BALI
TOURISM
 

       
 
 
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

SACRED MONKEY FOREST
Apenbos bij Ubud

" 's Morgens kwamen grote groepen apen naar ons hotel tegenover de ingang van Monkey Forest waar zij een graantje probeerden mee te pikken van het ontbijt. En meestal met succes. Ze zijn namelijk razendsnel.
In het park kunnen mensen tussen de apen doorlopen, en door de apen beklommen en gevlooid worden. Het apenbos is bij een bezoek aan Bali dan ook zeker de moeite waard."


               Er zijn verschillende Apenbossen op Bali. Ze heten 'monkey forests', oftewel bossen waar apen leven. Zoals het Sacred Monkey Forest van Padangtegal (bij Ubud), het Alas Kedaton Monkey Forest (bij Tabanan) en het Sangeh Monkey Forest (bij Sangeh). Het apenbos bij Ubud is een beschermd natuurgebied voor drie groepen langstaartapen. Deze zijn lid van drie verschillende ‘troepen’ of families. Omdat de grenzen tussen de leefgebieden van de families constant veranderen, komt het geregeld voor dat de apen er ruzie over hebben. Volgens de beheerders van het Monkey Forest leidt dit regelmatig tot verwondingen bij de apen, maar bijna nooit tot de dood. Omdat de makaken echte bosdieren zijn blijven ze gewoonlijk in het Monkey Forest (en waarschijnlijk ook omdat ze daar gevoerd worden).
Het bos is echter niet afgesloten dus het komt wel eens voor dat apen het dorp of de rijstvelden in lopen.

In het heilige apenbos, Mandala Wisata Wanara Wana, kun je heerlijk wandelen. Het bos wordt bewoond door meer dan 600 Balinese langstaart makaken. De apen zijn over het algemeen redelijk tam, en zolang jij rustig je eigen ding doet, zullen zij dat ook doen.

De apen in het Monkey Forest zijn de aanwezigheid van mensen echter gewend. Ze zijn dan ook niet bang voor mensen en bezoekers moeten uitkijken niet in conflict te komen met de apen. Door het aanraken, te snelle bewegingen of direct oogcontact met een aap kunnen ze agressief worden, en soms bijten.

Als je eten bij je hebt in het bos, wordt het zonder twijfel door de apen gestolen. Maar ook andere dingen, zoals portemonnees en camera’s, worden uit nieuwsgierigheid wel eens door apen gestolen. De apen aaien en verzorgen elkaar, spelen met elkaar en zoals gezegd vechten ze.

 

Bij de ingang van het bos worden onder andere bananen verkocht, maar de medewerkers van het park raden het af om die te kopen en te voeren aan de apen. Apen zijn immers wilde dieren dus het voeren kan gevaarlijk zijn. Het beste is dus eigenlijk om rustig door het bos te wandelen zonder te dicht bij de apen te komen.

Behalve apen is het bos ook een bezoekje waard voor de drie veertiende eeuwse tempels, die hier staan. De Pura Dalem Agung is de grootste en de belangrijkste van de drie.
Daarnaast heb je de Pura Prajapati, de tempel van de doden, die gebruikt wordt voor begrafenissen en crematies. De derde tempel, de heilige badtempel, bestaat uit drie gedeeltes: één deel voor de goden, één deel voor de discipels van de goden en één deel is een badplaats voor de gewone mensen.
Tevens zijn er een groot aantal bomen in het bos, die heilig zijn. Vooral de ‘Pule Bandak’ is een belangrijke boom. Van deze boom worden maskers gemaakt, die bij ceremonies worden gebruikt. Hiervoor wordt de boom niet omgehakt, maar slechts een klein deel van het hout eraf gehaald. Andere heilige soorten zijn de ‘Majegan’, die alleen wordt gebruikt voor het maken van heilige plaatsen, en de ‘Berigin’, waarvan de bladeren worden gebruikt bij de belangrijke crematie ceremonies.

 

 

Uit een reisverslag:

"De apen in het apenbos zijn bijzonder brutaal. Ze zijn absoluut niet bang voor mensen en zullen dan ook iedere mogelijkheid eten af te pikken aangrijpen. Ze voeren is zeker een leuke activiteit. Door het voer bijvoorbeeld bij uw schouder te leggen, komen de apen daar zitten.
Door het in een uitgestrekte arm te steken, klimmen ze over het hele lichaam. In het apenbos worden kleine banaantjes verkocht. De opbrengst hiervan gaat naar het behoud van het bos. Zeker op het einde van de dag hebben de apen echter wel genoeg van deze banaantjes. Ze liggen door het hele bos verspreid, en de apen zullen ze hooguit nog pellen, zonder ze op te eten.
De moeite nemen om een banaantje uit de hand te halen, zullen ze al helemaal niet meer nemen. Vaak zijn de apen een klein stukje verderop overigens nog wel geïnteresseerd in de bananen. Ze oprapen en een stukje verderop voeren is dus zeker de moeite waard.
Vaak is ook het zelf meenemen van fruit aan te raden. Dit kan ook voor weinig geld op de markt een eindje verderop gekocht worden."

 

 

 

 

 Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |