LOMBOK
TEMPEL
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

PURA SURANADI

" Twee tempels bezocht (Pura Lingsar en Suranadi), erg mooi en je komt vooral ook veel te weten van de verschillende religies als je een gids neemt. Daarna doorgereden naar een waterval maar helaas niet gezien omdat het keihard het regende en om naar de waterval te komen het nog 45 minuten lopen was. De rit was langs mooie rijstvelden en natuur. We hebben allerlei soorten bomen en planten gezien waar het fruit vers aangroeit (Durian, avocado, mango, bananen). Ook tabaksplanten, koffie en kruiden. Vandaar het eten hier altijd zo lekker vers wordt bereid."


Pura Suranadi

          De Pura Suranadi ligt op slechts 30 minuten afstand van de stad Mataram en maakt deel uit van een bestaand toeristenbos. De bomen rond de tempel maken de lucht koeler. Hindoeisten komen hier naar toe om te bidden en veel offers brengen. Veel apen lopen hier vrij rond. De Pura Suranadi is een Balinese tempel, die gesticht werd in de 16e eeuw door een Javaanse priester: Danghyang Dwijendra (ofPedanda Sakti Wawu Rauh). In Lombok wordt hij ook Prince Sangupati genoemd. De Hindoes beschouwen deze tempel als een pelgrimsoord.
Pura Suranadi heeft drie tempelgroepen, namelijk een hoofdtempel en twee andere tempels. De hoofdtempel is de meest heilige plaats, omdat in deze tempel de Hindoes bidden. Niet iedereen kan naar de hoofdtempel gaan. De andere twee tempels worden gebruikt voor andere activiteiten dan bidden. Uniek is, dat de twee andere worden gescheiden door Jalan Wisata Suranadi, een weg die nog aangelegd is door de Nederlanders. De tempels zijn gescheiden van elkaar.

Er zijn op het tempelcomplex vijf waterbronnen. De ondergrondse bronnen borrelen op in zwembaden. Ze staan bekend als de Panca (vijf) Tirtha (bron), die elk een belangrijke rol spelen bij de ceremonies van de Hindoes.
Fysiek zijn ze gescheiden, maar in het uitvoeren van de reeks rituele activiteiten kunnen ze niet gescheiden worden:

1. Mata Air Toya Tabah Bron
2. Toya Pabersihan Bron
3. Mata Toya Panglukatan Bron
4. Tirta Bron
5. Pangentas Bron

 

Er wordt geloofd, dat deze vijf heilige bronnen verschillende ziektes kunnen genezen. De Hindoegemeenschap gelooft, dat ze na het bidden, zichzelf dan zuiveren met water uit de vijf bronnen en dan zullen ze een nieuw leven krijgen of "Suranadi".
De Pura Suranadi heeft drie tempelgroepen. Elk is genoemd naar de functie van de waterbron, die zich daar bevindt. Deze groepen zijn:
1. Pura Ulon (Gaduh), grenst aan het beschermde natuurgebied van het bos. Op de Pura Ulon-binnenplaats zijn twee bronnen.
2. Pura Pangentas, niet ver van Pura Ulon en is uitgerust met twee palingvijvers. Hier zijn twee bronnen.
3. Pura Pabersihan ligt 300 meter van de Pura Ulon. Hier zijn een palingvijver en een bron.

Er leven palingen in de vijvers en kunnen soms worden gelokt met gekookte eieren, die te koop zijn bij een stalletjes in de buurt van de tempels. Wie een paling ziet, krijgt veel geluk in zijn leven! De palingen worden heilig beschouwd en het is een taboe om ze te eten of om hun water te vervuilen.
De tempel ligt in een zeer aangename omgeving, gevuld met kleine hindoe en islamitische dorpen, tempels, rijstvelden, visvijvers en grote boomgaarden met rambutan, mango's en andere tropische vruchten. Voordat je de Pura Suranadi Lombok verlaat, moet je het traditionele culinaire gerecht van Lombok proberen, in de vorm van heerlijke saté-saté. Op het parkeerterrein van het tempelgebied zijn soms handelaren satay bulayak.

De legende, die bij elke tempel hoort:

Volgens de legende wordt deze heilige douche geassocieerd met een hindoe-zendeling uit India, die Dang Hyang Niratha heette. Hij verspreidde hindoeďstische leer eerst op Java, daarna op Bali en vervolgens ging hij te voet naar Lombok. Hij voorop en daarna kwamen zijn leerlingen. Wie voorop loopt draagt altijd een stok. Bij aankomst op Lombok bereikten de priester en zijn gevolg een vredige vallei: het Suranadi-gebied. In dit gebied rustten ze aan aantal keren. En elke keer dat hij rustte, sloeg Dang Hyang Niratha met zijn toverstok op de grond en elke keer kwam er schoon water naar boven.

 
Pura Suranadi

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |