|
|
SUKARARA
"Op maandagmorgen zijn we vertrokken naar Lombok, een Indonesisch eiland (naast Bali). Na een tussenlanding op Bali kwamen we na een paar uur aan in Praya, en daar vanuit hebben we een taxi naar Kuta genomen, een plaatsje aan de zuidkust. Daar hebben we nog lekker een pilsje gedronken op het strand terwijl het langzaam donker werd."

Aan het werk...
Sukarara Village ligt in Centraal Lombok, op 25 km van de stad Mataram en 5 km van de stad Praya of 5 minuten met de auto of taxi. in dit dorp wordt nog een heel oud traditioneel ambacht uitgeoefend. Het is het weefcentrum in Centraal Lombok. Om de cultuur en het traditionele weven te behouden, wordt het van moeder op dochter doorgegeven. De meisjes van Sukara leren al vanaf jonge leeftijd weven en deze vaardigheden worden door hun ouders doorgegeven. De meisjes geven ze later weer door aan hun kinderen. Men leert hier om te weven met oorspronkelijke motieven.
Als je door het dorpje Sukarara wandelt of rijdt, zie de dorpsmeisjes en dorpsvrouwen op de varanda's bezig met hun werk: het weven. In elk huis is men wel bezig met weven. Dit is een heel oude gewoonte, die ze tot op de dag van vandaag doorzetten.
Lombok bezit een schat aan schoonheid, maar ook aan culturele vaardigheden. Eén van die culturele kunsten is het weven of "songket" en dat is zeer indrukwekkend. Eén van hen is het traditionele ambacht van het weven of "songket".
Geweven stof of songket van Sukarara Village heeft zijn eigen kenmerken met een ander ontwerp of motief dan met andere geweven stoffen in Indonesië. Een werk van prachtige stoffen en met een artistiek ontwerp, dat exclusief is geproduceerd door de bekwame handen van dorpsvrouwen Sukarara.
Als je geweven stof uit dit dorp wilt kopen, kun je
zoveel motieven kiezen. Maar het meest bekende motief is een icoon
van dit dorp: het subahnala-motief. De naam van dit
motief komt uit het Arabisch. Volgens het lokale verhaal, hoorden de wevers,
die een bepaald soort motief weefden, herhaaldelijk 'subhanaallah' zegt. Het
motief wordt zo genoemd, omdat het moeilijk is om dit motief te weven en het duurde
lang om het te maken. |
|
Andere motieven, die je nog steeds tegenkomt zijn die van een gekko, een traditioneel huis en een schuur. Dit zijn
ook eeuwenoude motieven, die op het eiland nog steeds in het echt kan bewonderen. Hoewel het gebruik van een traditioneel weefgetouw heel eenvoudig is, is de stof van zeer goede kwaliteit en is zeer indrukwekkend.

Jong geleerd, oud gedaan.....
De grondstoffen, die ze gebruiken zijn katoenen garen, zijde, goudzijde en zilveren zijdedraad. Wat betreft de kleurstoffen, die ze gebruiken zijn van natuurlijke kleurstoffen zoals roodbruine kleur van mahonie, lichtbruine kleur van teak stam, bruine zure grond van zaden, donkerbruine kleur van rottende bananenstelen, en paarse kleur van de mangosteen schil en wijn. Hierdoor is de geweven stof of songket van het dorp Sukarara beroemd om zijn karakteristieke, helder gedrukte songket.
Het weefdorp Sukarara is nu algemeen bekend en wordt goed ontvangen door buitenlandse toeristen.
De prijs van geweven stof of songket is afhankelijk van de moeilijkheid om het motief en de lange werktijd om het te maken. Dit maakt de prijs van traditionele geweven stoffen uit Sukarara
kunnen soms erg duur.
Als je genoeg tijd hebt, kun je een bezoek aan Penujak en Beleka brengen. In deze dorpen kun je genieten van het maken of het kopen van aardewerkproducten.

Sukarara
Uit een reisverslag:
"Hartelijk afscheid van onze crew bij vliegveld, ik help de groep met inchecken, Wings Air maakt geen probleem van overgewicht ruimbagage en met een propellertoestel hebben we een goede vlucht naar het nieuwe vliegveld op Lombok (Praya). Daar worden we opgewacht door dhr. Hannafil van Manumadi. Die verontschuldigt zich meteen voor de veel te kleine minibus voor 8 pers. en bagage en belooft een grotere bus voor de terugreis. Na zo’n 2 uur rijden bereiken we ons hotel Puri Saron in Senggigi. Dat valt meteen in goede aarde, mooie kamers, mooi aangelegde tuinen en fijn zwembad. Hier kunnen we het de komende dagen prima uithouden."
Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |
|