SENARU
LOMBOK
 

     

ENGLISH 

 
  SENARU
  -- Senaru
  -- Rinjani Trek Centre
  -- Senaru Hotels
  -- Sendang Gile Waterval
  -- Tiu Kelep Waterval
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

SENARU

"Na twee dagen Singgigi hebben we de auto opgehaald. Een Suzuki, met Airco Naturel. Dat betekent: ramen open. Verder een gammele bak met een losse uitlaat. Maar ja, wat wil je voor 12 euro per dag. Wel een les voor de volgende keer.
Op weg naar het noorden van Lombok, naar Senaru onder aan de vulkaan Rinjani. Een mooie tocht langs de zee. Diverse stops gemaakt. Wel maar regelmatig de benzine gecheckt, want het volgende tankstation is niet bekend.
Bij Bayan in het noorden naar Senaru gereden. Een plek bij de ingang van het Nationaal Park. Een geweldig gezellige hostel met meerdere kamers."


Senaru

          Senaru ,het dorp is de hoofdingang van Gunung Rinjani National Park. Het populairste startpunt voor de tocht naar de op één na hoogste berg van Indonesië (3726 m). Binnen de spectaculaire krater is het meer Segara Anak de bestemming van vele pelgrims, die offergaven in het water plaatsen en ziektes in de nabijgelegen warmwaterbronnen wegspoelen.
Het koele, bloemrijke bergdorp Senaru op de hellingen van Mt. Rinjani strekt zich uit langs een heuvel aan de overkant van een kronkelende uitloper boven Bayan. Het is een schilderachtige rit van 2,5 uur van Mataram of Senggigi naar Senaru. De desa omvat de gehuchten Senaru, Batu Koq en Tumpang Sari, en alle accommodaties (losmen) zijn eenvoudig maar mooi met een prachtig uitzicht.
Toegangsprijzen voor nationaal park en dorp worden hier betaald. Dorpsgidsen, waaronder verschillende lokale vrouwen, zijn speciaal opgeleid om bezoekers rond de bezienswaardigheden te begeleiden.

Senaru's bekendste attractie is de Sendang Gila-waterval, die jaarlijks vele duizenden Indonesische en buitenlandse bezoekers trekt. Deze waterval ligt op ongeveer 600 meter boven de zeespiegel en en is gemakkelijk 20 minuten te bereiken over een geleidelijk aflopend pad. Hij ligt op steenworp afstand van Senaru Village. Een aangename, alternatieve retourroute slingert langs de rand van de steile vallei en langs een irrigatiekanaal.
Voor de meer avontuurlijke toeristen is er Senaru's tweede waterval "de Tiu Kelep", die op een uur lopen stroomopwaarts van de Sendang Gila ligt. Je moet klauteren over rotsen door het tropische bos en wordt vervolgens beloond door de schoonheid van de waterval en een duik in een diep (zwem)bad. Er wordt lokaal gezegd, dat elke keer dat je achter de hoofdwaterval van Tiu Kelep duikt, je een jaar jonger wordt!

 

Vanaf de hoofdweg kun je naar de "derde waterval" van Senaru, de Betara Lenjang. Hier begint een echt regenwoudavontuur, die uitsluitend voor bergbeklimmers is met lokale gids en uitrusting.
Tijdens de vroege ochtend- en avondwandelingen in Senaru zul je waarschijnlijk interessante vogels, vlinders en ten minste één van de twee soorten apen zien, die in het omliggende bos leven. Dit zijn de langstaart makaken, lokaal bekend als Kera, zitten vaak op de weg. Meer ongrijpbaar is de zeldzame Silvered Leaf-aap, en ook bekend als de zwarte aap of lutung, die je vaak ziet in het bos rond de watervallen.

Een bezoek aan het traditionele dorp Senaru, dat naast het Rinjani Trek Centre ligt, waar het Rinjani-wandeltocht begint, wordt interessant met een lokale gids, die je rondleidt. De Sasak zijn de culturele beschermers van de berg Rinjani en het omliggende bos en beschermen de spirituele waarden ervan. Lokale gidsen heb je kans om het dagelijkse leven van de dorpsbewoners te ervaren, hun rieten huizen en tuinen met fruit en specerijen te bezoeken.


Uit een reisverslag:

"Voor de volgende dag een wandeling geboekt met de gids Addi. Een jongen die ons heeft rondgeleid door een traditioneel dorp (veel foto's 1natuurlijk) en heel veel geleerd van Addi over de natuur, de mensen en alles wat er groeit. Een verse kokosnoot gedronken en gegeten voor ons geplukt uit de boom. Heel veel plezier met Addi. Verder langs de irrigatiesystemen en de rijstvelden (de tuin van Eden). Wat groeit daar veel.
Vervolgens door het water gewaad naar de tweede waterval. Onbeschrijfelijk mooi met zwemgelegenheid."

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |