|
|
MOUNT RINJANI
"En toen ineens was ik de gids kwijt... Het werd doodstil en aardedonker. Ik had vlak daarvoor een twijfelachtig steile rots beklommen, die achteraf niet tot het pad behoorde. Nergens waren meer de lichtjes van andere klimmers, mijn licht was te zwak om goed om me heen te schijnen. Ik wist dat de kraterrand vrij smal was en een stap op de gok leek me wat onverstandig. Misschien flikkerde ik wel zo over de rand de vulkaan in. Ik besloot om op de steen te gaan zitten, afwachten op het daglicht. Verdwaald, alleen op 3.500 meter op de vulkaanrand in het donker."

Op de Rinjani kijken naar het kratermeer met de Gunung Baru
Een trektocht naar de top van de Rinjani is niet geschikt voor beginnende wandelaars of toevallige toeristen. Maar als je toe bent aan een 3-daagse tocht naar de top van de op één na hoogste vulkaan van Indonesië, is hier alles wat je moet weten voordat je vertrekt.
Vanaf elk plaatsje op Lombok doemt de 3.726 meter hoge berg Rinjani op over het hele eiland. Van de 129 vulkanen in het land is de Rinjani de op één na hoogste (alleen naar de kroon gestoken door Mount Kerinci op Sumatra). Het onheilspellende silhouet van de Rinjani is een constante herinnering aan de krachtige krachten die net onder de oppervlakte van de aarde rommelen. De laatste grote uitbarsting van deze vulkaan was in oktober 2015. De omgeving werd tijdelijk afgesloten en een paar weken vlogen er geen vliegtuigen over Lombok. Het is niet vreemd dat Hindoes en de inheemse bevolking van Lombok de vulkaan en het kratermeer als heilige plaatsen beschouwen.
De beklimming van de Rinjani is niet voor iedereen weggelegd. De paden tot de kraterrand zijn goed begaanbaar, maar wel stijl. Je hebt een goede conditie nodig en je moet je goed voorbereiden. Dat betekent, dat je moet denken aan de juiste kleding en extra snacks, zoals energierepen.
Je boekt een excursie naar de top van de vulkaan met een gids. Je kunt Mount Rinjani in twee, drie, of vier dagen beklimmen. De tweedaagse trek brengt je naar de top van de vulkaan en weer terug. Er gaan drager mee voor de zware spullen, zoals tenten e.d. Je overnacht op de vulkaan op een soort camping. Goed om te weten is, dat je overnacht in een redelijk brede tent, schone en warme slaapzak, comfortabele matras en kussens. Verwacht geen goede nachtrust.
Het wordt uitzonderlijk koud. De temperatuur daalt op deze hoogte dramatisch en de camping voor de toppoging ligt op ongeveer 3000 meter. |
|
Voor de klim moet je je laten registreren in het kantoortje van
Lomboks National Park. Je trekt altijd in een groep naar boven met een gids.

Registratie
Temperaturen dalen met 6,5 graden Celsius voor elke 1000 meter hoogte. De temperatuur op zeeniveau in Lombok varieert van 20-32 graden Celsius, dus je kunt verwachten dat de luchttemperatuur op de top van de berg Rinjani (3700 meter) ergens tussen de -4 en 8 graden Celsius ligt, afhankelijk van het tijdstip van de dag en het jaar.
Colin Mackenzie, de eerste Britse reiziger die in 1812 Merapi (Java), schreef over de reis: "ik ervaarde een intense koude gelijk aan die ik ooit in Europa heb ervaren".
Merapi is niet zo hoog als Rinjani.
Indonesische studentenwandelaars sterven vrij regelmatig aan de blootstelling aan de Rinjani, doordat ze te weinig warme kleding meenemen.
De meest populaire en alomvattende trekking is de drie dagen/twee nachten excursie. Je start in Senaru of Sembalun Lawang. Vanaf Senaru zal je de beklimming starten door de jungle, terwijl de tocht vanuit Sembalun Lawang je door het lange gras voert.
Men beveelt aan om je driedaagse tocht te starten vanuit Sembalun Lawang. De trekking begint in de vroeg in de ochtend, zodat je in de middag de kraterrand bereikt. Vervolgens zal je gelijk de eerste nacht de top beklimmen. De beklimming naar de top start om 02:00 uur, zodat je voor zonsopkomst de top hebt bereikt. De beklimming is ijzig koud, de helling is stijl, en de ijle lucht maakt ademhalen zwaarder. Toch betaalt dit alles zich terug in een geweldige zonsopkomst en het bereiken van de top op 3726 meter waar een ieder apetrots op mag zijn. Aangekomen op de kraterrand kan je genieten van een van de mooiste uitzichten van Mount Rinjani. Je kijkt uit over het blauwgroenig meer (Danau Segara Anak), dat na een uitbarsting is ontstaan. In het midden is een eilandje omhoog
gekomen, waarop een nieuwe kleinere vulkaan is ontstaan: de Gunung Baru. trekken. Soms zie je de rokende kegel van de Gunung Baru die uit het meer oprijst. De dragers zetten de tenten op en beginnen met het klaarmaken van het avondeten. Na zo’n 6 tot 8 uur lopen en klimmen is het echt genieten om in alle rust te genieten van een goede maaltijd.
Na de zware beklimming kun je ook heerlijk poedelen in de heetwater bronnen bij het kratermeer. Bovendien sluit je de tweede dag af met een fantastische zonsondergang boven de wolken. Je slaapt op een soort camping. De derde dag daal je vanaf de kraterrand af door de jungle naar Senaru. Je eindigt de trekking onder een fantastische jungle douche bij Senaru, of met weinig slaap kun je heerlijk relaxen op de prachtige stranden van de Gili eilanden of in Kuta.

Kamperen bij het kratermeer
Uit een reisverslag:
"Geen idee hoelang ik er gezeten heb (vast niets eens zo lang...), maar in ene kwam een lichtje tevoorschijn. Een andere klimmer nam me mee richting het goede pad. Al snel kwam ik bij wat veel mensen het lastigste gedeelte van de klim vonden: erg steil en een ondergrond van grintachtige steentjes: 2 stappen vooruit en 1 stap weer naar beneden zakken. Misschien was het wel de adrealine van daarnet, misschien omdat ik uit Zweeloo kom, maar het leek allemaal niet meer zo zwaar te zijn. Ik graafte me een weg naar boven. Graven en grinthappen, een nieuw talent ontdekt.
En toen was ik op de top. De eerste die ik tegenkwam was mijn gids. Ik ontstak in woede jegens hem, had niet eens oog van het machtige uitzicht daar aan de top. Kalmeren, thee. Blik op de vulkaanmeer, de top bereikt! Begin nu pas een beetje tevreden te worden, op dat moment leek het echt niet mogelijk...
"
Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | |