LOMBOK
NARMADA
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

TAMAN NARMADA

"Vervolgens naar het waterpaleis Narmada. De vorst uit vorige eeuwen wilde de vulkaan na bouwen dmv terrassen en aan de voet hiervan een groot waterbussen. Zelf zat hij dan op een overdekt terras toe te kijken hoe de vrouwen aan het baden waren. Wat betreft de gelijkenis met de vulkaan: dit vraagteken voorstellingsvermogen. Het is wel een hele mooie plek, met boven op de top ......een tempel."


Taman Narmada met zwembad

          Taman Narmada ligt in het dorp Lembuak, ongeveer 10 kilometer ten oosten van de hoofdstad Mataram. Narmada is een waterpark, dat een replica is van de berg Rinjani met het meer Segare Anak. Dit park is één van de heilige plaatsen voor de lokale bevolking. Narmada is onlangs gerenoveerd. Eén van de gebouwen is nog steeds onder renovatie: Bale Loji. Dit is de rustplaats van de koning en zijn familie. De naam Narmada zelf is afgeleid van de naam van een zijrivier van de Ganges: de Narmada Nadi, die in India een zeer heilige rivier is. Het park is ondere bekend door vier bijzonderheden:

  • De fontein van de jeugd
  • Bale Terang (Bale Loji)
  • Bale Pawedayan
  • Pura Kalasa

 

De fontein van de jeugd
Eén van de dingen, die Narmada Park beroemd heeft gemaakt, is Bale Petirtaan. Een bron, die een samenvloeiing is van drie waterbronnen: Suranadi, Lingsar en Narmada zelf. Hindoes geloofden dit water Tirta of heilig water.Bezoekers geloofden dat heilig water de bron van jeugd is. In deze Bale Petirtaan stroomt een heilig helder water, dat kan worden gebruikt voor het wassen van het gezicht of dat direct na de eredienst kan worden gedronken. Als bezoekers niet veel tijd of geen tijd hebben om te bidden, kun je het water kopen.

In de Bale Petirtaan mag het heilige water niet gebruikt worden om de voeten te wassen, bovendien mogen vrouwen, die zich in de menstruatieperiode bevinden, de Bale niet betreden.

 


De tempel

Bale Terang (Bale Loji)
Narmada werd gebouwd door koning Anak Agung Ngurah Karangasem in 1727, als de zomerhuis van de Koninklijke familie. Bale Loji is gebouwd in de vorm van een huis. Het heeft een kelder, die dienst doet als magazijn. Het bovenste gedeelte is verdeeld in drie kamers. De kamers aan de uiteindes doen dienst als slaapkamer en het middelste is de woonkamer.
De woonkamer is een open ruimte. Bezoekers van de Bale Terang kunnen hier genieten van het uitzicht op het zwembad met helder water en van verre ziet men rood bloeiende bomen, die een frisse geur ademen, die typisch is voor bosbloemen.

Bale Pawedayan
Naast de Bale Terang (Bale Loji) dient Bale Pawedayan ook als een plaats om een Wedha-boek te lezen. Een boek met Hindoeïstische geschriften en teksten.

Pura Narmada
De tempel van Pura Kalasa is ook interessant voor de bezoekers. Deze tempel is één van de acht oudste tempel op het eiland Lombok. Deze heilige plaats wordt aangeprezen als een miniatuur van de berg Rinjani, die wordt omgeven door indrukwekkende groene struiken en bomen met een prachtig meer. De tempel in het park, de Pura Kalasa, wordt nog steeds gebruikt en jaarlijks worden hier de Balinese Pujawali feesten gehouden om de god Batara te eren die op de Gunung Rinjani rondhangt.


Het park

" Naast het zwembad is een lang gerekte, brede visvijver. Hier zit men mannetje aan mannetje te vissen, wel een paar honderd bij elkaar. Dat iemand iets vangt lijkt erg onwaarschijnlijk. Uiteraard bij de uitgang wat winkeltjes, maar dit is deels ook voor de lokale bevolking bedoeld. "

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |