LOMBOK
TEMPEL
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

MAYURA TEMPEL

"Boven ons ontwikkelde zich de eerste tropische bui zoals normaal in de tijd van de natte moesson. Gitzwarte luchten waarna heftige buien. Toch bleef het nog even droog en bezochten we het waterpaleis van Mayura. Het werd in 1744 gebouwd als pronkstuk van het Balinese hof. Mooi aangelegd met een fraai onderhouden park. Het paleis speelde een belangrijke rol in 1894 toen het koloniale leger er zijn hoofdkwartier vestigde. Daar werden ze overvallen door het leger van de Balinezen, in Nederland bekend als het verraad van Lombok. De vijvers zijn mooi in tact en een er van wordt gebruikt als vijver."


Mayura Tempel: toegangspoort, vijver en paviljoen

          De Mayura Tempel werd gebouwd door koning AA Made Karangasem in 1744, toen Bali regeerde over het eiland Lombok. Het was een prachtig paleis. In het begin noemde het "de Kelepug Palace Garden". De naam kwam van het geluid "kelepug..kelepug" van het sterk stromende water, dat uit de bron in het vijver van het paleis omhoog borrelde. De naam en functie veranderde in Mayura park/ tempel. Het park en de tempel rond 1866 werden gerenoveerd. Het woord "mayura" werd ontleend aan het Sanskriet, wat "pauw" betekent. In die tijd leefden er veel slangen rond de tempel, die de mensen stoorden om te bidden. Sommige raadgevers adviseerden om pauwen rondom het park en de tempel te fokken, zodat zij de slangen als hun prooi zouden beschouwen en zouden eten. Sindsdien was de naam Mayura Park geboren.

Mayura park biedt een atmosfeer van natuur, religie en geschiedenis. Het parkgebied is verdeeld in twee delen, park en tempel.
Het park ziet er keurig uit. Als je bent, voel je een natuurlijke rust. Rond het park zijn er rijen met mangosteenbomen en goed onderhouden grasveld. In het park bevindt zich ook een vijver. In het midden staat een paviljoen, dat vroeger een ontmoetingsplaats was om gasten te ontvangen. Het gebouw wordt "Rat Kerte" of "gili" genoemd, wat 'klein eiland' betekent in de taal van Sasak.
Bij de vijver met waterlelies bevindt zich een toegangspoort, wat vroeger de belangrijkste ingang van de tempel was.

 

In het tempelgebied zijn vier hoofdtempels, de Mount Rinjani, Ngelurah, Padmasana en de Gedong-tempel. De Gedong-tempel wordt meestal gebruikt voor het gebed en wordt op grote schaal bezocht door Hindoes uit de hele wereld.
De Gedong tempel is ook bekend als de Jagad Rana-tempel (jagad betekent "wereld" in het Sanskriet). In deze tempel heerst een sterke hindoe-sfeer.
De tempel wordt niet alleen alleen door Hindoestanen bezocht. Iedereen mag de tempel betreden en dit historische gebouw bezoeken. Maar op bepaalde feestdagen, zoals Galungan, Kuningan of andere feestdagen, is de tempel voor het publiek gesloten.

Stukje geschiedenis:
Na veel plekken in IndonesiŽ veroverd te hebben, wilde de Nederlanders Lombok in 1894 bezetten. Ze zetten een kamp op, op de binnenplaats van de Mayura. Dit was strategisch gezien geen slimme zet, want ze werden 's nachts omsingeld door Balinese soldaten met geweren. Het kampement werd midden in de nacht door honderden Balinezen onder vuur genomen.

Tips:

  • Gebruik een omslagdoek om je heupen als je deze tempel bezoekt om schouders en knieŽn te bedekken.

  • Breng geen eten mee of rook niet bij de tempel.

  • Als je het aan een dienstdoende monnik iets wil vragen, doe dat dan na het gebed.

  • In het tempelgebied is een donatiebox. Bewaar je rupiah om het erin te doen voor het onderhoud van de tempel.

  • Kom 's morgens, als je meer wilt weten. In de middag zijn sommige plaatsen, zoals Rat Kerte gesloten.

De tempel bevindt zich in het centrum van Cakranegara. Er zijn veel kantoren in de omgeving en het plaatselijke winkelcentrum is dichtbij. Cakranegara is vastgegroeid aan Mataram.


Het paviljoen in de vijver

"Aan de kust waren lokale vissers met een sleepnet hun dagelijkse portie vis aan het vangen. Een bootje vaart uit met de netten en vaart met een boog terug. De beide uiteinden worden vastgezet en vervolgens beginnen ongeveer acht mensen aan iedere kant het net binnen te halen. De oogst is schamel. "

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |