Ga je vliegen via het vliegveld van Bali, oftewel Ngurah Rai International Airport? Dan is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Inchecken kan op drie manieren: online (meestal 24 tot 48 uur voor vertrek), bij de zelfservice-kiosken in de vertrekhal, of gewoon aan de balie van je luchtvaartmaatschappij. Voor internationale vluchten is het slim om drie uur van tevoren aanwezig te zijn. Voor binnenlandse vluchten is twee uur meestal genoeg. Vlieg je business class met bijvoorbeeld Garuda Indonesia, Singapore Airlines of KLM? Dan kun je gebruikmaken van priority check-in, zodat je sneller door de rij bent.
Hieronder zie je een handige tabel met de belangrijkste regels voor immigratie en douane op Bali:
Onderdeel | Regel |
---|---|
Visa on Arrival | 500.000 IDR |
Betalen | Contant, pin, creditcard |
Formulieren | Digitaal (e-CD) |
Douane kanalen | Rood (aangeven), groen (niets) |
Aangeven | Elektronica, >100 mln IDR, >1L alcohol |
Bij aankomst op Bali werkt alles met een modern visumsysteem. Je Visa on Arrival (VoA) kost 500.000 IDR. Je kunt dit visum vooraf online regelen of gewoon bij aankomst kopen. Betalen kan met creditcard, pinpas of contant geld. Er zijn aparte balies voor verschillende paspoorten, dus let goed op de borden. Bij de douane kies je voor het rode kanaal als je iets moet aangeven, of het groene kanaal als je niets hebt aan te geven. Sinds 2023 zijn alle formulieren digitaal via het e-CD systeem. Je vult het formulier vooraf online in, of je doet het ter plekke op het vliegveld. Grote hoeveelheden elektronica, meer dan 100 miljoen IDR aan contant geld, of meer dan 1 liter alcohol moet je aangeven. Heb je bijvoorbeeld een drone of veel camera-apparatuur bij je? Geef het dan netjes op.
De eerste veiligheidscontrole begint al bij de ingang van de terminal. Je bagage wordt meteen gecheckt. Na het inchecken volgt een strengere controle, vooral als je internationaal vliegt. Vloeistoffen mogen niet meer dan 100 ml per verpakking zijn, met een maximum van 1 liter in totaal. Stop deze in een doorzichtig zakje. Elektronica zoals laptops en camera’s moeten apart door de scanner. Op Bali letten ze extra op planten en dieren om de natuur te beschermen. Drones, scherpe voorwerpen en producten van beschermde diersoorten zijn verboden. Neem dus geen bijzondere souvenirs van dieren of planten mee.
Sinds 2015 is de vertrekbelasting inbegrepen in je vliegticket, zowel voor internationale als binnenlandse vluchten. Vroeger moest je 200.000 IDR (internationaal) of 75.000 IDR (binnenlands) apart betalen bij speciale balies, maar dat hoeft nu niet meer. Alleen als je een heel oud ticket hebt of met een speciale chartervlucht vliegt, kan het zijn dat de tax nog niet is inbegrepen. In dat geval hoor je het bij het inchecken. De aparte balies voor vertrekbelasting zijn verdwenen.
Ngurah Rai International Airport, vaak DPS genoemd, ligt ongeveer 12 kilometer onder Denpasar, tussen Jimbaran en Kuta. Het vliegveld is genoemd naar een Balinese held. Sinds 2014 zijn beide terminals vernieuwd en uitgebreid. Je vindt het vliegveld aan Jalan Raya Gusti Ngurah Rai in Tuban, Badung. Jaarlijks kunnen er 25 miljoen reizigers doorheen. Voor corona waren dat er tussen de 18 en 22 miljoen, in 2023 zo’n 15 miljoen. Er zijn twee terminals, één landingsbaan en veel parkeerplaatsen.
Hieronder zie je een overzicht van de terminals:
Terminal | Verdiepingen | Functies | Details |
---|---|---|---|
Internationaal | 3 | Aankomst, vertrek, lounges | Balinese details |
Binnenlands | 2 | Aankomst, vertrek | Kleiner, overzichtelijk |
Loopbrug | 1 | Verbinding terminals | Rolstoelvriendelijk |
Er zijn twee terminals: één voor internationale vluchten en één voor binnenlandse vluchten. Ze zijn verbonden met een overdekte loopbrug. De internationale terminal is ruim en heeft Balinese details zoals poorten en beelden. De binnenlandse terminal is kleiner en overzichtelijk. In de internationale terminal zijn drie verdiepingen: beneden kom je aan, de eerste verdieping is voor vertrek en bovenin zijn lounges en winkels. De binnenlandse terminal heeft twee verdiepingen: beneden voor aankomst, boven voor vertrek. De loopbrug tussen de terminals is rolstoelvriendelijk en duidelijk aangegeven. Je kunt gebruikmaken van liften, roltrappen en loopbanden om je te verplaatsen.
Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen op Bali. Bekende internationale namen zijn Garuda Indonesia, Singapore Airlines, Emirates, Qatar Airways en KLM. Voor binnenlandse vluchten kun je kiezen uit Lion Air, Citilink, Batik Air en Wings Air. Er zijn directe vluchten naar steden als Singapore, Kuala Lumpur, Perth, Sydney en Amsterdam. Binnen Indonesië zijn Jakarta, Surabaya en Lombok populair. Ook Jetstar, AirAsia en Scoot vliegen naar Bali. De drukste internationale routes zijn naar Singapore, Kuala Lumpur, Perth, Sydney en Amsterdam. Binnen Indonesië zijn Jakarta, Surabaya, Lombok en Makassar het drukst. Tijdens piekperiodes zijn er extra vluchten naar onder andere China, Japan en Australië. De laatste jaren zijn er nieuwe routes bijgekomen naar steden als Seoul, Guangzhou en Mumbai.
Na aankomst op Bali duurt het meestal 15 tot 45 minuten voordat je je bagage kunt ophalen, afhankelijk van hoe druk het is. In beide terminals kun je je bagage veilig opslaan, zowel voor korte als langere tijd. Deze opslagruimtes vind je bij de aankomsthallen en kosten ongeveer 50.000 IDR per stuk per dag. Je kunt contant betalen of met je bankpas. De opslag is 24 uur open en wordt bewaakt. Komt je bagage niet aan? Ga dan naar de Lost & Found bij de bagagebanden. Je kunt ze bereiken via +62 361 9351011 ext. 5055 of mailen naar lostfound@baliairport.com. Je vult een formulier in en laat een kopie van je bagagelabel en ID zien.
Op de luchthaven kun je op verschillende plekken geld wisselen of pinnen. De wisselkoersen zijn hier meestal minder gunstig dan in de stad, maar het is handig als je snel contant geld nodig hebt. Geldwisselpunten vind je bij de aankomst- en vertrekhallen, open van 06:00 tot 23:00 uur. Verspreid over de terminals staan geldautomaten van banken zoals BCA, Mandiri, BNI en CIMB Niaga. Je kunt hier terecht met internationale kaarten zoals Visa, Mastercard, Cirrus, Maestro en soms UnionPay. Per keer kun je tussen de 2.500.000 en 3.000.000 IDR opnemen, afhankelijk van de bank. Voor internationale opnames betaal je meestal tussen de 20.000 en 50.000 IDR extra, afhankelijk van je kaart.
De luchthaven is het drukst in de ochtend tussen 8:00 en 10:00 uur en ’s avonds tussen 18:00 en 21:00 uur. Tijdens deze uren zijn de wachttijden bij check-in en beveiliging langer. Het rustigst is het tussen 23:00 en 06:00 uur. In het hoogseizoen (juli tot en met augustus en december-januari) kunnen de wachttijden bij check-in, immigratie en bagageafhandeling flink oplopen. Tijdens het regenseizoen (november tot maart) komen vertragingen vaker voor door slecht weer of vulkanische as van Mount Agung. Neem extra tijd als je tijdens drukke periodes reist en check de actuele vluchtinformatie via de app of website van de luchthaven.
Op de luchthaven is er genoeg keuze als je iets wilt eten of drinken. Je kunt terecht bij bekende plekken zoals Starbucks voor koffie, maar ook bij lokale restaurants zoals Made’s Warung voor Balinese gerechten. Voor wie van verschillende keukens houdt, is er Potato Head. Wil je iets eenvoudigs? Dan zijn er Bakso stalletjes, BreadTalk, Dunkin’ Donuts of een traditionele Warung Kopi. Er zijn meerdere lounges: de Premier Lounge in de internationale terminal, de Garuda Indonesia Lounge voor binnenlandse vluchten en de T/G Lounge waar je tegen betaling naar binnen mag. Gezinnen kunnen gebruik maken van speelplekken bij de gates en aparte kamers voor babyverzorging. In beide terminals zijn gebedsruimtes, gescheiden voor mannen en vrouwen. Bij de aankomsthal is een EHBO-post die dag en nacht open is.
Op de luchthaven kun je kiezen uit internationale merken en lokale producten. Je vindt er souvenirs zoals houtsnijwerk, zilver, batik, Balinese koffie en kruiden. Voor luxe artikelen zijn er winkels van Chanel, Dior, Gucci en Hugo Boss, en er is een groot aanbod aan sterke drank. Internationale merken zijn vaak goedkoper dan in de stad, maar lokale producten koop je meestal voordeliger op markten buiten de luchthaven. Houd rekening met de belastingvrije limieten: per volwassene mag je 1 liter alcohol, 200 sigaretten, 50 sigaren, 100 gram tabak en 60 ml parfum meenemen. Wil je je taxfree aankopen later ophalen? Dat kun je direct bij de winkel regelen.
In beide terminals is gratis wifi beschikbaar via het netwerk @Ngurah Rai Free WiFi. Na registratie met je e-mail of social media kun je tot 2 uur per sessie online, met een snelheid tot 20 Mbps. Oplaadpunten zijn verspreid over de hele luchthaven bij gates, wachtruimtes en lounges. Je vindt er zowel Indonesische als universele stopcontacten en USB-poorten, die duidelijk aangegeven staan. Heb je geen powerbank? Je kunt er een huren bij winkels als Circle K en Indomaret of bij automaten in de vertrekhal. Internationale adapters zijn te koop bij Guardian, Circle K en in de duty-free shops, handig als je stekkers niet passen.