LOMBOK
AIRPORT
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

Geld

"Maandagochtend om 9.00 uur stond Tarek, onze (nieuwe) taxichauffeur ons op te wachten. Eerst tandenborstels en tandpasta kopen natuurlijk en geld pinnen. Daarna naar de school voor dove, slechthorende en gehandicapte kinderen. Omdat het zondag was konden we in alle rust onze winkeltjes installeren, maar binnen het uur stonden toch al de eerste klantjes/patiënten op de stoep. Geen probleem,"

De nationale munteenheid in Indonesië is de rupiah. Momenteel is de wisselkoers voor 12.000 rupiah ongeveer 1 euro en 1,2 miljoen rupiah ongeveer 100 euro. Het hoogste bankbiljet heeft een waarde van 100.000 rupiah dus reken op een flink pak biljetten als je geld gaat pinnen.
Omdat je opnamekosten moet betalen aan je Nederlandse of Begische bank (later meer hierover), is het slimst om de maximaal toegestane bedragen te pinnen. Deze verschillen echter per pinautomaat. Let erop dat je in Indonesië je pas terugneemt nadat je je geld hebt ontvangen. De kans is groot dat je deze in de automaat laat zitten, daar je van de automaten thuis gewend bent dat je eerst je pas dient terug te nemen, voordat je geld uit de automaat tevoorschijn komt.
Je bankpas moet voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo om geld op te kunnen nemen in het buitenland. Bij elke ATM (Automatic Teller Machine) kun je met het Cirrus-logo kun je ook pinnen met je Maestro-logo pas.
Op de Gili eilanden en het vasteland van Lombok zijn pinautomaten. Je vindt ze meestal bij de banken, maar soms ook in een supermarkt.

Geld opnemen op Lombok

De banken op Lombok zijn vaak open tussen 08.00-15.30/ 16.00 uur van maandag tot vrijdag. In Islamitische gedeeltes van Indonesië sluiten de banken vaak op vrijdagmiddag voor gebeden, tussen 11.00-13.00 uur. Pinnen is over het algemeen goed te doen.
De meeste grote plaatsen en toeristische bestemmingen hebben meerdere pinautomaten.
Let erop dat je in Indonesië je pas terugneemt, nadat je je geld eruit hebt gehaald. De kans is groot dat je jouw pas in de automaat laat zitten. In Nederland moet je eerst je pas terug nemen, voordat het geld verschijnt. Dit is in Indonesië anders.

 

Voor het dagelijkse leven op straat is het belangrijk voldoende kleinere coupures van het Indonesische geld bij je te hebben, biljetten onder 20.000 rupiah zijn nodig in het dagelijks verkeer. Bewaar dit in een aparte portemonnee, zodat je niet altijd je hele vermogen laat zien. Houdt een portemonnee met briefjes van 100.000 rupiah uit het zicht. Houd er rekening mee dat je zowel bij regionale vluchten als bij vertrek naar Nederland luchthavenbelasting contant in rupiahs moet betalen.

 

Geld opnemen in het buitenland kost bij alle banken geld. Hierbij maken banken onderscheid tussen pinnen en betalen. De kosten bestaan doorgaans uit twee delen: een vast bedrag en valutaopslag. Dit is een percentage van het opgenomen bedrag.
In onderstaande tabel vind je de kosten en opnamelimiet per bank.

Bank Opnamekosten Opnamelimiet per dag
ABN AMRO 2,25 euro + 1,2 procent valutaopslag 300 euro of 500 euro voor pinnen en 2.500 voor betalen
ING Bank 2,25 euro + 1 procent valutaopslag 500 euro voor pinnen en 2.500 euro voor betalen
Knab 0,5 procent valutaopslag 500 euro voor pinnen en 1.000 euro voor betalen
Rabobank 2 euro + 1 procent valutaopslag 500 euro voor pinnen en betalen
SNS Bank en
ASN Bank
 2,25 euro 500 euro voor pinnen en 2.500 euro voor betalen
RegioBank 2,25 euro 500 euro voor pinnen en 750 euro voor betalen
Triodos Bank 2,25 euro + 1 procent valutaopslag 500 voor pinnen en 3.000 voor betalen

Let op: Sommige banken in het buitenland brengen nog extra kosten in rekening voor pinnen. Mocht dit het geval zijn, dan staat het bij de pinautomaat aangegeven. Ook moet je op ‘akkoord’ drukken voordat je daadwerkelijk kunt pinnen.

Tips bij het pinnen

Hieronder vind je enkele tips die je helpen om veilig en met zo min mogelijk kosten te pinnen in het buitenland:

  • Zorg dat je het telefoonnummer van de bank bij de hand hebt, zodat je bij diefstal direct je pas kunt laten blokkeren.
  • Neem, indien mogelijk, zoveel mogelijk geld op bij een pinautomaat bij een bankgebouw. Mocht er iets fout gaan, dan kun je direct naar binnen om te vragen wat er mis gaat.
  • Beperk het aantal opnamemomenten door meer tegelijk te pinnen. Maar neem, in verband met diefstal, ook weer niet te veel op.
  • Stort, voordat je op vakantie gaat, geld dat op de betaalrekening staat en dat je niet nodig hebt op vakantie op je spaarrekening. Mocht je pas gestolen of geskimmed worden, dan kan dit bedrag in elk geval niet opgenomen worden.

Behalve bij banken, kun je bij zogenaamde Money changers, geldwisselaars, contant geld of traveler cheques wisselen. Doe dit nooit op straat, maar altijd bij een legaal bedrijf.

Een creditcard kan gebruikt worden in grotere hotels, restaurants en bij betaling van hogere bedragen (bijvoorbeeld duiken). Ook kan je eventueel met een creditcard pinnen (houd rekening met relatief hoge transactiekosten,) of indien nodig geld opnemen bij een bank, wanneer er geen pinautomaat is. Het is daarom verstandig een creditcard bij je te hebben, al is het maar voor noodgevallen.



 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |