|
|
KOPI LUWAK
"Nadat we onze innerlijke rust hadden gevonden gingen we door naar de rijstvelden en hebben daar kopi luwak gedronken. Dit is een van de duurste koffies in de wereld. De koffiebonen worden eerst opgegeten door een civetkat, waarna ze natuurlijk ook weer uitgepoept worden. Daarna worden de bonen schoongemaakt, gedroogd en gemalen tot koffie. Het proces verloopt erg traag en dat is ook de reden dat de koffie zo duur is."

Kopi luwak of civetkoffie
is één van de duurste koffiesoorten ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces. Kopi is het Indonesische woord voor "koffie" en
luwak is de lokale naam voor een civetkat die de rauwe rode koffiebessen eet.
De koffiebes wordt verbouwd op plantages. Hier wordt deze gegeten door de luwak, een civetkat. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal. Door fermentatie
in het maag-darmkanaal krijgt deze zijn geliefde exquise smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de luwak. De pitten worden vervolgens gewassen en gekookt. Om de smaak zo veel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.
Het product komt onder andere voor in de Filippijnen (waar het kape alamid genoemd wordt), in Vietnam, in Zuid-India en op de Indonesische eilanden Sumatra, Java, Bali en Celebes. Per jaar wordt slechts zo'n 200 kg kopi
luwak geproduceerd. Het aroma van de bijzondere koffie is erg aangenaam, de smaak is zacht, fris en heeft typisch Indonesische ondertonen.
Kopi luwak kost door het zeer intensieve productiekarakter 200 tot 600 dollar per kilo. Er bestaat een Vietnamese variant waarbij de bonen van in het wild levende civetkatten worden verzameld; deze kost 6.600 dollar per kilo. De universiteit van Florida heeft een manier ontwikkeld om het fermentatieproces chemisch na te bootsen, zodat de koffie fabrieksmatig (dus goedkoper) kan worden geproduceerd. Deze variant, coffee primero, is in prijs vergelijkbaar met reguliere koffie.

Normaal gesproken kosten de bonen dus tussen de $200 en $600 per kilo, maar voor een Vietnamese variant van in het wild levende
luwaks legt u al zo’n $6.600 neer. De kers op de taart is verkrijgbaar in het Britse warenhuis Harrods, waar een in 24-karaats goudfolie gehuld zakje meer dan $10.000 kost. De exorbitante prijzen zouden noodzakelijk zijn omdat er jaarlijks slechts 500 kilo aan bonen zou worden opgeleverd. Onzin, zo toont onderzoek van journalisten en dierenrechtenactivisten aan. Zo zou naar schatting jaarlijks zo’n 50 ton van het goedje op de markt komen.
Hoewel er ook ethisch verantwoorde producenten van Kopi Luwak zijn, blijkt dat veel takken van de industrie de civetkatten onder erbarmelijke omstandigheden uitbuiten. Om aan de vraag naar de koffie te voldoen worden ze in minuscule kooien gesmeten en krijgen ze uitsluitend koffiebessen te eten. Hierdoor zouden de beestjes stressgevoelig zijn en vatbaar voor ziektes. In 1991 introduceerde de Britse koffiehandelaar Tony Wild de merkwaardige koffie in Europa. Tegenwoordig wil hij de koffieconsumptie dan ook stoppen omdat civetkatten zo worden uitgebuit.
Interesse gewekt??
Waarschijnlijk heb ik nu je interesse gewekt en wil je een kopje proberen. Wel, dat is mogelijk op Bali. Realiseer je wel, dat waar je je ook bevindt op de wereld, zo'n kopje koffie nog altijd tussen de 30 en 100 US Dollar kost.
Toch proberen?
Ga dan in Sanur naar het Kopi Bali House. Dat is beroemd om zijn koffie. Het Kopi Bali House heeft drie verdiepingen, waar de Westers en Indonesisch gerechten, mar ook koffie en
thee. Gasten kunnen alles te weten komen over koffie in dit juweeltje van een café. Ze hebben zelfs een kunstgalerie met op koffie geïnspireerde stukken.
Plantage bezoeken? Klik
hier!
Adres:
Kopi Bali House
Mon – Sun: 8:00 am – 11:30 pm
Pertokoan Graha Niaga Sanur No. 4
Jl. By Pass Ngurah Rai 405E

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | |