BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH 

 
 
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

KOPI LUWAK

"Nadat we onze innerlijke rust hadden gevonden gingen we door naar de rijstvelden en hebben daar kopi luwak gedronken. Dit is een van de duurste koffies in de wereld. De koffiebonen worden eerst opgegeten door een civetkat, waarna ze natuurlijk ook weer uitgepoept worden. Daarna worden de bonen schoongemaakt, gedroogd en gemalen tot koffie. Het proces verloopt erg traag en dat is ook de reden dat de koffie zo duur is."

               

                                  Kopi luwak of civetkoffie is één van de duurste koffiesoorten ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces. Kopi is het Indonesische woord voor "koffie" en luwak is de lokale naam voor een civetkat die de rauwe rode koffiebessen eet.

De koffiebes wordt verbouwd op plantages. Hier wordt deze gegeten door de luwak, een civetkat. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal. Door fermentatie in het maag-darmkanaal krijgt deze zijn geliefde exquise smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de luwak. De pitten worden vervolgens gewassen en gekookt. Om de smaak zo veel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.
Het product komt onder andere voor in de Filippijnen (waar het kape alamid genoemd wordt), in Vietnam, in Zuid-India en op de Indonesische eilanden Sumatra, Java, Bali en Celebes. Per jaar wordt slechts zo'n 200 kg kopi luwak geproduceerd. Het aroma van de bijzondere koffie is erg aangenaam, de smaak is zacht, fris en heeft typisch Indonesische ondertonen.

Kopi luwak kost door het zeer intensieve productiekarakter 200 tot 600 dollar per kilo. Er bestaat een Vietnamese variant waarbij de bonen van in het wild levende civetkatten worden verzameld; deze kost 6.600 dollar per kilo. De universiteit van Florida heeft een manier ontwikkeld om het fermentatieproces chemisch na te bootsen, zodat de koffie fabrieksmatig (dus goedkoper) kan worden geproduceerd. Deze variant, coffee primero, is in prijs vergelijkbaar met reguliere koffie.

 

Normaal gesproken kosten de bonen dus tussen de $200 en $600 per kilo, maar voor een Vietnamese variant van in het wild levende luwaks legt u al zo’n $6.600 neer. De kers op de taart is verkrijgbaar in het Britse warenhuis Harrods, waar een in 24-karaats goudfolie gehuld zakje meer dan $10.000 kost. De exorbitante prijzen zouden noodzakelijk zijn omdat er jaarlijks slechts 500 kilo aan bonen zou worden opgeleverd. Onzin, zo toont onderzoek van journalisten en dierenrechtenactivisten aan.
Zo zou naar schatting jaarlijks zo’n 50 ton van het goedje op de markt komen.

Hoewel er ook ethisch verantwoorde producenten van Kopi Luwak zijn, blijkt dat veel takken van de industrie de civetkatten onder erbarmelijke omstandigheden uitbuiten. Om aan de vraag naar de koffie te voldoen worden ze in minuscule kooien gesmeten en krijgen ze uitsluitend koffiebessen te eten. Hierdoor zouden de beestjes stressgevoelig zijn en vatbaar voor ziektes. In 1991 introduceerde de Britse koffiehandelaar Tony Wild de merkwaardige koffie in Europa. Tegenwoordig wil hij de koffieconsumptie dan ook stoppen omdat civetkatten zo worden uitgebuit.

 

Interesse gewekt??

Waarschijnlijk heb ik nu je interesse gewekt en wil je een kopje proberen. Wel, dat is mogelijk op Bali. Realiseer je wel, dat waar je je ook bevindt op de wereld, zo'n kopje koffie nog altijd tussen de 30 en 100 US Dollar kost.
Toch proberen?
Ga dan in Sanur naar het Kopi Bali House. Dat is beroemd om zijn koffie. Het Kopi Bali House heeft drie verdiepingen, waar de Westers en Indonesisch gerechten, mar ook koffie en thee. Gasten kunnen alles te weten komen over koffie in dit juweeltje van een café. Ze hebben zelfs een kunstgalerie met op koffie geïnspireerde stukken.
Plantage bezoeken? Klik hier!

Adres:
Kopi Bali House
Mon – Sun: 8:00 am – 11:30 pm
Pertokoan Graha Niaga Sanur No. 4
Jl. By Pass Ngurah Rai 405E 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |