BALI
TOURISM
 

       
 
 
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

Erica op Reis
Ketut Liyer

"Na succesvolle carrières als topsporter, Kamerlid, staatssecretaris en bestuurder bij NOC-NSF, begint Erica Terpstra aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Erica laat ons ook kennismaken met de betoverende krachten die een grote rol spelen op Bali. Ze bezoekt Ketut Liyer, de natuurgenezer!"

Erica laat ons in haar televisie-uitzending kennismaken met de betoverende krachten die een grote rol spelen op Bali. Ze bezoekt hier ook Ketut Liyer, die in Ubud woont. Hij is de natuurgenezer, die bekend is uit het boek en de film van Elisabeth Gilbert 'Eten, Bidden en Beminnen',


Ketut Liyer


              
Ketut Liyeris een medicijnman en handlezer. Als je aan een willekeurige Balinees vraagt waar het huis en / of de werkplaats van Ketut Liyer uit de bekende film "Eat, Pray and Love" zich bevindt, dan kan hij of zij je dat absoluut vertellen. Zijn woonplaats in Ubud is niet echt makkelijk te vinden. Het is in een zijstraat van de Hanomanstreet, een hele lange straat.
Ketut Liyer, de medicijnman en handlezer was al lang voor het bekende boek een goed bekend staande healer voor de dorpelingen op Bali. Wanneer je bij het bescheiden huis - waar Ketut Liyer en zijn familie woont - aankomt, dan tref je hem daar meestal aan op de veranda: in kleermakerszit. Gekleed in een sarong zal hij je liefdevol verwelkomen met een tandenloze glimlach. Ketut Liyer is een kunstenaar, oorspronkelijk een schilder. Ook zo is hij bekend in Ubud. In zijn werkplaats zijn voor een paar dollar per stuk heilige schilderijen en beeldhouwwerken te koop die door Ketut Liyer en zijn familie gemaakt zijn.

Houd rekening met een gemiddelde wachttijd van een uur en een donatie van 250.000 Rupiah (25 à 30 euro) wanneer Ketut Liyer jouw handpalmen leest. De reading zal ongeveer tien minuten duren. Deze oude man, hij weet zelf niet eens precies hoe oud hij is – in ieder geval over de tachtig – geeft iedereen een positief bericht mee.
Hierom is het beter, als hij tijd heeft om je hand te lezen, deze reading voornamelijk als een leuke ervaring te zien. De meeste toeristen die nu naar Ketut Liyer gaan, zijn namelijk op zoek naar hetgeen dat Liz ervaarde in de beroemde film "Eat, Pray and Love".
Iemand van de jongere generatie zit erbij en treedt op als "vertaler" van de Balinese taal van Ketut Liyer. Natuurlijk zijn er ook wat vage kreten als "de waarheid huist al in je, je moet alleen nog vinden waar" en andere frases.

 

Bali is een spiritueel eiland met gemengde tradities en culturen, waardoor Ketut Liyer er zeker niet de enige healer is. Bali heeft veel medicijnmannen, handlezers, lichaamlezers en genezers. Sommige zijn goed en sommige niet. Neem de tijd om je eigen healer te vinden. Velen vragen geen eens geld vooraf: je bepaalt zelf wat je ze achteraf geeft.


Een aanwijzing

Uit de Volkskrant:

'Pak Ketut' vist een brief uit de kist die achter hem staat. Het is de brief die hij aan iedereen die erom vraagt laat zien: een brief van de schrijfster Elizabeth Gilbert. Zij heeft gehoord dat hij ziek is geweest, en nu weer is opgeknapt. Zij zou willen dat hij haar gebeden voor hem kon horen, zó veel en zó hard heeft zij gebeden. Zij heeft elke dag aan hem gedacht, schrijft zij. En zij is hem dankbaar voor alles wat hij haar heeft geleerd over de liefde.

Hij vouwt de brief weer op en legt hem terug in de kist, boven op de berg bankbiljetten die hij daar vandaag al in heeft verzameld. Tweehonderdvijftigduizend rupiah per consult en geen cent minder.

Ketut Liyer, de handlezer, 'genezer' en wijze man, had in de film Eat, Pray, Love bijna zichzelf gespeeld. Wie anders had hem moeten spelen? Maar hij was ziek, dus dat ging niet. Hij lag in het ziekenhuis toen de film in Ubud werd gedraaid. Want als hij ziek is, verruilt Ketut zijn beroemde magische kennis van kruiden, bloembladeren en boombast toch liever voor de kennis van de moderne medische wetenschap.
En dus speelt iemand anders in de film de leermeester, die Julia Roberts/Elizabeth Gilbert betovert met zijn humor en wijze spreuken. 'Liss' (Gilbert) heeft nu haar liefde gevonden, zegt Ketut. Zij is getrouwd, en heeft geld als water. Precies zoals hij het had voorspeld, hè.

 


De handlezing

Uit een reisverslag:


"Haar handschrift op de envelop en haar adres in Seattle. Hij zei dat er 2 keer een filmploeg uit NL is geweest om daar te komen filmen. Het boek zal ook verfilmd worden en hij is bezig een persoon te vinden die zijn personage zal spelen, iemand die op hem lijkt. Het was onwerkelijk dat we daar met hem zaten te praten. Vandaag was een speciale dag, dat hadden we (eigenlijk Cindy) vanmorgen al besloten, en hij zei hetzelfde tegen ons, heel apart. Hij was nog niet klaar om bezoek te ontvangen dus hij zou zich nog even gaan wassen en dan zou hij ons gaan ‘healen’. Precies wat ik nodig had vandaag L.
Ondertussen kwamen er steeds meer mensen de tuin in lopen, zowel toeristen als locals. Hij wordt hier in de omgeving gezien als de medicijnman. Daarnaast doet hij handlezen, healing, meditatie en Balinese astrologie. Als eerste was er een man aan de beurt die rugklachten heeft en eigenlijk alleen nog maar kon liggen. Het was zo mooi om hem aan het werk te zien! De locals nemen eten mee of mooie versiersels als betaling. De Westerse mensen betalen gewoon geld. Daarna waren wij aan de beurt, ik als eerst. In kleermakerszit zat ik tegen over hem en hij ging mijn hand lezen. Daarna ging hij mijn rug bekijken en mijn benen. Het was zo gaaf en intens! Ik zal heel oud worden, ben soms wat ongeduldig, heb veel invloed op mensen, trouw 1 keer en krijg 2 kinderen, heb sterke organen, heb een hele sterke energie, heb een hele goeie karma, denk te veel na, en ik heb genoeg karma en energie in mijn leven om alles te kunnen uitvoeren wat ik wil. Even in het kort.
Is dat geen mooi verhaal? Anyway, het was heel speciaal! Ondanks dat het plateau al snel vol zat met mensen nam hij toch de tijd voor iedere persoon. Die man doet de hele dag niets anders dan waar hij goed in is, met zijn kracht bezig zijn. Top!"

 

 

 
Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |