GILI
EILANDEN
 

     

ENGLISH 

 
  ALLE GILI EILANDEN

  -- The Gili Islands

  -- Gili Air

  -- Gili Air Hotels

  -- Gili Meno

  -- Gili Meno Hotels

  -- Gili Trawangan

  -- Gili Trawangan Hotels

  -- Gili Asahan

  -- Gili Gede

  -- Gili Layer

  -- Gili Nanggu

  -- Sasak (Bevolking)
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 

 

GILI EILANDEN

"‘WOW!’ was de eerste krijs die mijn opengevallen mond ontglipte bij het zien van de Gili’s. De eilanden liggen op een azuurblauwe wolk, bedekt met parelwitte zandkorrels en versierd met zwierende palmbomen. Toen wij voet aan wal zette op Gili Trawangan, viel de afwezigheid van het geronk van motors en uitlaatgassen onze oren direct op. Dit eiland is namelijk zo klein dat elke vorm van gemotoriseerd verkeer is verbóden! Enkel per boot, fiets, benenwagen of met het traditionele paard en wagen wordt men van A naar B vervoerd. En dat terwijl in onze Westerse wereld geoliede rakkers niet meer zijn weg te denken!"


Gili Air (ligt het dichtst bij Lombok)

          De Gili Eilanden is een tropische eilandengroep ten noordwesten van Lombok (Indonesië) aangeduid. De groep bestaat uit de eilanden Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan.
Gili Trawangan is het grootste eiland en bevat ook de meeste uitgaansmogelijkheden en toeristische faciliteiten. De eilanden zijn per snelboot te bereiken vanaf Bangsal op Lombok en Padang Bai op Bali.

De eilanden worden vooral bevolkt door de "Sasak". Deze bevolkingsgroep bestaat oorspronkelijk uit vissers van het nabijgelegen Lombok. Momenteel leven zij van het toerisme en de visserij.
"Gili" betekent in de taal van de Sasak "klein eiland". Rondom Lombok liggen meer dan 26 Gili's (kleine eilanden)Voor de kust van de havenplaats Lembar liggen de zuid-westelijke Gili's, waaronder Gili Nanggu, Gili Asahan en Gili Gede. Met de vestiging van enkele hotelaccommodaties op deze eilanden krijgen zij de laatste jaren steeds meer aandacht van toeristen.

De Gili-eilanden behoren, net zoals Lombok, tot de kleine Soenda-eilanden.
Alle eilanden staan bekend om hun fantastische duikmogelijkheden. Door een constante watertemperatuur van 30 graden Celsius kun je veel soorten vissen - waaronder mantaroggen, schildpadden en haaien - bewonderen. Door dynamietvissen is een aantal jaar geleden het aanwezige koraal rondom Lombok verwoest. Het Gili Eco Trust probeert de schade te herstellen met het project Biorock, dat gebruik maakt van onder andere elektriciteit om koraal weer snel aan te laten groeien.

Er heerst op de Gili Eilanden nog steeds een weldadige rust. Door de afwezigheid van gemotoriseerde voertuigen krijg je het idee dat de tijd hier heeft stilgestaan. Op deze ongerepte, geïsoleerde eilanden bestaat nog geen massatoerisme.

 

Naast duiken is ook het snorkelen rond deze eilanden een geweldige ervaring. Met je snorkelspullen, loop je vanaf het strand het water in en zwemt naar een nabijgelegen rif. Verder kun je rond de eilanden kajakken of een toertje maken met een zeilboot met glazen bodem om het leven onder water te bewonderen.
De Gili-eilandjes zijn zo klein dat je ze in korte tijd hebt rondgelopen. Probeer niet te zwemmen van het ene naar het andere eiland. Ze liggen niet ver uit elkaar, maar er bevinden zich sterke stromingen tussen de eilanden en er zijn al avonturiers verdronken tijdens hun poging.

Elk eiland heeft mooie, witte zandstranden, kristalhelder water en spectaculaire koraalriffen. Je kunt er heel goed snorkelen en je vindt er de beste duikplekjes. Toeristen uit de hele wereld worden aangetrokken om naar de eilanden te komen voor de zon, of te snorkelen en te duiken en om zijn prachtige stranden. Elk eiland heeft professionele scuba-duikcentra.

Een kijkje op Lombok
Een kijkje op Lombok


Uit een reisverslag:

"In juli was het hier erg druk. We hadden geen accommodaties geboekt, en moesten echt een tijdje zoeken voor we iets vonden. De meeste accommodaties zitten op de kuststrook bij de "haven". Maar ook aan de andere kant van het eiland zijn wat luxere accommodaties.
Hier moet je heen met de cidomo (paard met wagentje, naast de fiets het enige vervoersmiddel). Spreek een prijs af, anders wordt het een dure rit!

De stranden (vooral bij de hotels) zijn prachtig. Wit strand, helderblauw water, gewoonweg paradijselijk! Wel waterschoenen of iets meenemen voor het koraal. We hebben fietsen gehuurd en het eiland rond gefiets in ongeveer 2 uur. (Wij hebben heel rustig aan gedaan). Onderweg vaker gestopt om het water in te gaan, foto's te maken, vers fruit te kopen.
s' Avonds heerlijk gegeten en wat gedronken bij een van de gezellige tentjes. De hele sfeer van het eiland is gewoon geweldig. Van surfers tot zonaanbidders, alles kom je er tegen. En totaal niet vervelend dat er voornamelijk toeristen zijn.
Voor ons waren dit de leukste 24 uur van de vakantie. Zouden ook niet langer willen blijven, veel te bang dat we die geweldige eerste indrukken zouden kwijtraken!"


Gili Air

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |