BAYAN
LOMBOK
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

BAYAN

"We worden naar Sanura gebracht waar we gratis overnachten met ontbijt. Het is een prachtige plek, de deur naar de wc/douche in onze kamer is echter wel gemaakt voor een hobbit. Het plan is om ultiem uit te rusten, wat op zich aardig lukt, behalve op het boeken van vliegtickets na. Internet doet het voor geen meter en het mislukt wel zo'n 6 x terwijl we alles blijven proberen. Uiteindelijk mochten we de laptop van de locals gebruiken (die ook mega sloom was) en lukte het pas rond half 10..
Er is ng maar 3 jaar internet daar vertelde één van de locals, die daar woont."


Bayan Moskee (9 x 9 meter)

          Bayan ligt vijf kilometer ten zuidoosten van Anyar. Vlak voor het dorp loopt een weg naar het zuiden naar Batu Koq en Senari, startpunten voor de beklimming van de berg Rinjani. Het gebied heeft verschillende lodges. Vanaf hier is het minder dan een uur lopen naar de hoge herfst van Sendang Gile, vanwaar de uitgestrekte rijstvelden ten oosten van het dorp hun water halen.
Bayan is een van de centra van de Wetu Telu; de lokale penghulu (religieuze leider) woont naast een pensioen ten noorden van de hoofdweg. De aanhangers van Wetu Telu wonen langs de noordkant van de weg en de orthodoxe moslims aan de overkant van de weg. Er wordt verondersteld dat de islam door Bayan op Lombok is geďntroduceerd. De 300 jaar oude moskee van het dorp zou de oudste van het eiland zijn.
Bayan ligt ongeveer 90 km ten noorden van Mataram.

Lombok heeft niet alleen prachtige stranden, maar zit ook vol met culturele tradities. Eén van deze tradities speelt zich af in Bayan. Het is de Maulid Ceremonie. Het doel hierbij is, om de geboorte van Mohamed de Profeet te herdenken en om de band tussen dorpelingen te versterken.
Tijdens de processie komen lokale mensen uit verschillende dorpen bij elkaar in Bayan om samen de ceremonie uit te voeren of om er gewoon naar te kijken. De dorpen zijn o.a. Sukadana, Karang Bajo, Anyar, Loloan en Senaru. Een ander belangrijk feit is dat ze tot de lokale gemeenschap behoren. Zowel vrouwen als mannen mogen deelnemen zolang ze de juiste kleding dragen en de processie ijverig volgen. De meeste van deze mensen zijn moslims, maar dat betekent niet dat andere mensen met een andere religie het niet mogen doen.

 


Het wassen bij de rivier

De optocht bestaat uit verschillende delen. Op de eerste dag verzamelen de lokale bevolking voedsel en andere vereisten, met name 'Kayu Aiq'. De volgende dag houden ze een gemeenschapsgebed en eten ze samen in de oude Bayan-moskee. Afgezien van de dorpsbewoners mogen toeristen erbij zijn, mits ze toestemming van de leiders hebben gekregen. Tijdens deze processie krijgen de inwoners een stukje pasta tegen het hoofd gedrukt, dat ze "mamaq" noemen. Het doel hiervan is, om de echte leden van de dorpen een identiteit te geven. Dat betekent dat bezoekers of toeristen dit merk niet krijgen, ook al mogen ze meedoen aan de ceremonie.
De volgende processie is om wat de eigendommen schoon te maken, die bij de dorpen horen, waaronder Balen Tempan en Balen Unggun. Na het schoonmaken voeren ze een ritueel uit genaamd "Taikan Mulud". Dit gebeurt met bidden en meditatie.
's Nachts, tijdens de volle maan, beginnen de leiders met het versieren van het binnengedeelte van de Bayan-moskee en later vindt er een prachtige voorstelling plaats genaamd "Presean". Over het algemeen is de ceremonie best interessant en waardevol. Bovendien mogen toeristen meedoen en is het een gedenkwaardige ervaring.


De ceremonie


Uit een reisverslag:

"De eerste trip was naar het noorden van Lombok, onderweg kwamen we langs velden waar pinda’s geoogst werden, we zagen rijstvelden en tabakplantages. We bezochten een Sasakdorp, Senaru Tradional Village, waar de oorspronkelijke bewoners van Lombok nog onder primitieve omstandigheden leven. Daarom waren wij ook zeer verbaasd een satelliet schotel te ontdekken in het dorp. De gids vertelde ons dat de regering die geplaatst had, iedere avond wordt de TV geďnstalleerd en zijn de bewoners verplicht om te kijken, dit om hun er bewust van te maken dat er buiten het dorp ook nog een wereld is."

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |