BANGSAL
LOMBOK
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

BANGSAL

"Het was ook voor de tweede keer geweldig viseten gisteravond in Matamar. Vanmorgen om acht uur zijn we opgehaald door een rammelbus met een dieselwalm. Na nog een paar pick-ups in Senggigi reden we in een uurtje naar Bangsal. Dit is het haventje vanwaar de bootjes vertrekken naar de Drie Gili's, Trawagan, Meno en Air. Wij hadden een bootje geboekt naar Gili Meno omdat dat de rustigste is. Gili Trawagan staat bekend als het feest en beest eiland."


Bangsal Departure

          Bangsal is de toegangspoort op het vasteland naar de Gili-eilanden. Het ligt op ongeveer 1 km afstand van de stad Pemenang. Als je in Bangsal aankomt, moet elke auto of tourbus parkeren in de Bangsal-terminal voordat je naar de vertrekplaats in de haven kan. De Bangsal-terminal ligt op ongeveer 300 meter van de Bangsal-haven. Vanaf de Bangsal-terminal zijn er 3 opties om naar de haven te gaan, namelijk: te voet, op een motorfiets of een rit met een cidomo (paardenkar). Dit is van toepassing op elk voertuig met vier wielen dat passagiers vervoert.
Een uitzondering wordt gemaakt voor voertuigen, die passagiers komen ophalen van de Gili-eilanden. Zij mogen wel het havengebied binnen rijden. Zodoende kan de bevolking van Bangsal iets verdienen met het wegbrengen en ophalen met een Cidomo of een taxibike.

Als je met een motor naar de haven komt, mag je wel doorrijden, maar je moet wel één dollar betalen voor het parkeren van de motorfiets. Bij aankomst op het strand van Bangsal koopt u een kaartje voor de openbare boot. Deze traditionele boten die worden gebruikt, garanderen niet de veiligheid en het comfort van uw reis, omdat er veel dingen zullen zijn die worden overgebracht naar Gili zoals LPG-gas, voedsel, water en een verscheidenheid aan andere basisbehoeften.
Koop je ticket en wacht tot er maximaal 20 mensen zijn, die nodig zijn om een boot te laten vertrekken. Meer passagiers kan de boot niet hebben en zou dan overbelast zijn. Vroeg in de ochtend duurt dit zelden meer dan een uur. De kaartverkopers zullen je vertellen, wanneer het tijd is om te vertrekken.

 

Normaal gesproken wordt die informatie uitgezonden via het Public Address-systeem. Tickets zijn genummerd en voorzien van een kleurcode. Als je later op de dag aankomt in Bangsal, loop je misschien langer te wachten.
Probeer om 10 uur of eerder in Bangsal te komen, wanneer je 's morgens met de boot naar de Gili-eilanden wil gaan.


Ticket Office

Als je zin hebt, kun je een volledige boot charteren naar Trawangan of de andere twee eilanden. Je kunt de kosten delen met enkele medereizigers en in de praktijk is dat heel gewoon. Als je dit doet, praat dan niet met te veel mensen. Zij kunnen mogelijk allemaal een commissie van de bootoperator vragen, waardoor de prijs omhoog gaat. Probeer slechts één persoon te kiezen om mee te onderhandelen, bij voorkeur de feitelijke operator in plaats van een tout of helper en dan langzaam, rustig en met veel geduld te onderhandelen.

Vlakbij de ferry vind je, voordat je het havengebied ("the Ward") binnengaat het Arnel Cafe, Flower Cafe, Dikky Travel cafe en het Lombok Cafe, waar je nog tegen goedkope prijzen kunt eten: een rijst wrap of gehaktballetjes. Een ATM vind je naast de BNI-bank. Snack, brood en ook drankblikjes kun je naast de ticketbalie kopen. Er zijn hier twee Mini Markets. Op de eilanden wordt het zeker duurder.

Sinds 2011 is de internationale luchthaven, die voorheen bij Mataram lag, verplaatst naar Praya. Deze plaats ligt een stuk zuidelijker. De reistijd van de luchthaven naar Bangsal is dus verdubbeld. Veel buitenlandse toeristen kiezen er nu voor om van Bali rechtstreeks naar de Gili Eilanden te varen. Gevolg is, dat er minder passagiers vanuit Bangsal naar de Gili Eilanden oversteken. Dit leidt in Bangsal tot hevigeconcurrentie onder de vervoerders, waarbij ze wel eens agressief kunnen worden. Wees voorbereid op agressieve verkopers van kaartjes.


Uit een reisverslag:

"In Bangsal wemelt het van de aasgieren. Het begon al dat het bussie ons dropte bij een café wat voor ons net te ver lopen was naar de haven. In het café werd ons door een gier een Dokar (het traditionele vervoersmiddel op Lombok, paard en wagen) aangeboden voor RP 50.000 en dat was veel te veel voor een kilometertje hobbelen. We zijn direct naar zo'n manneke gegaan van zo'n karretje en die wilde het wel doen voor RP 25.000 eigenlijk nog teveel maar een kilometertje lopen met onze rugzak zagen we ook niet zó zitten. Dus maken de aasgieren daar gulzig gebruik van. "

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |