TETEBATU
LOMBOK
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

TETEBATU

"Wat hebben wij een paar fantastische dagen gehad. Dagen om nooit meer te vergeten. Na Kuta Lombok zijn we doorgereisd naar Tetebatu het hoge midden van Lombok, Tetebatu ligt in de bergen vlak bij de Rinjani vulkaan en is nog niet erg toeristisch. Accommodatie geboekt: Dream Catcher Camp, we hadden hierover gelezen: een plek voor een local experience en midden in de jungle. Omdat het nog niet beschikbaar was hebben we eerst overnacht in een andere accommodatie. "


Tetebatu

          Tetebatu is een klein, gezellig bergdorp, gelegen op 400 meter hoogte. Het ligt in de binnenlanden van het eiland Lombok. Door de wat hogere ligging op de zuidhelling van de Rijani is het klimaat hier een stuk koeler. In de regio ligt het nationaal park Gunung Rinjani, waar je heen kunt. In de regio kun je wandelen naar bijv. de rijstvelden, de tabaksplantages, maar je kunt ook een bad nemen bij de watervallen. Bekende watervallen, zijn bv de Jukut en de Joben. Elk met hun eigen verhaal. Als je hier een bad neemt, ontmoet je ook de lokale bevolking die hier af en toe gaat zwemmen.
Andere activiteiten, zijn onder meer workshops volgen bij n van de nabijgelegen dorpen. Het gebied heeft ook hier, net als in veel andere delen van het land, veel ambachtelijke tradities en het is mogelijk om tijdens uw reis workshops te volgen. Zo kun je bijv. een sarong weven, een keramiek pot, of een houtwerk maken. Bij onder meer de dorpen Loyok, Lendang en Beleka, kunt u de diverse ambachten bezichtigen.

Het plaatsje Tetebatu op zich is niet erg bijzonder, maar de landelijke omgeving van eindeloze rijstplateaus en tabakplantages des te meer.
Vanuit Tetebatu kun je verschillende wandelingen maken, eventueel met een gids. Zo kun je naar het apenbos waar je, niet geheel verrassend, 'zwarte apen' kunt spotten. Ook zijn er in de omgeving indrukwekkende watervallen. Jukut is een 20 meter hoge waterval en een douche onder de Joben waterval bevorderd de haargroei, volgens de lokale bevolking.
In Tetebatu kun je eventueel een brommer of auto huren om met eigen vervoer de traditionele dorpjes in het rustige bergachtige deel van Lombok te bezoeken. Elk dorpje kent een eigen ambacht. Zo staat Rungkang bijvoorbeeld bekend om zijn aardewerk en Loyok om het mandenvlechten.

 

Toeristen, die vanuit de regio Mataram komen en naar Tetebatu willen, kunnen met het openbaar vervoer niet verder dan tot Pemara. Daarna moet je een vervangend vervoermiddel vinden naar Kotaraja (de stad der Koningen). Er is geen vervoer naar Tetebatu dan met een ojek (taxibike).


Waterval

Als je naar de Jukut waterval wil, dan moet je nog minimaal 1,5 uur lopen (6 km) naar het dorp Kembang Kuning. Maar dan kun je genieten van de schoonheid van het uitzicht over het landschap. Voor de tocht heb je een gids nodig en die zijn er in Tetebatu.
Je kunt met een taxi tot 2 kilometer van de waterval komen. Een steil pad brengt je de laatste 2 km naar de waterval, dus neem water en een zonnehoed mee. Eenmaal daar kun je in het koele water zitten en de 20m watervallen bewonderen. Dit is een goede plek om te picknicken terwijl de rotsen je omringen en de rivieroever schaduwrijk is. De lokale bevolking gelooft, dat degene die zijn hoofd wast met het water van de waterval, vruchtbaar haar op z'n hoofd zal krijgen.

De Joben waterval, ten noordwesten van Tetebatu, wordt soms Otak Kokok Gading genoemd. Deze waterval is een heilige plaats maar minder indrukwekkend dan de watervallen bij Jukut. je moet om er tekomen terug naar het zuiden naar Kotaraja, daarna neemt het westenen de eerste weg naar het noorden. Deze eindigt bij de waterval. Bij de Joben waterval is een zwemvijver, waar bezoekers kunnen zwemmen. De bewoners geloven, dat degene die hier baadt, van verschillende ziektes kan genezen.


Tetebatu


Uit een reisverslag:

"Het was nog niet zo'n eenvoudige wandeling. Over de dijkjes tussen de rijstvelden, met rele kans op uitglijden. Omdat die velden op verschillende hoogtes liggen, ook af en toe een stijl en glad stukje omhoog of ook wel weer omlaag. Vooral in het begin had ik echt iets van "waar ben ik aan begonnen". Maar gelukkig ging het al snel wat minder krampachtig. Het was al met al best een pittige wandeling. Wel prachtig!
Na de waterval weer naar beneden gelopen en op een bepaald punt door de bus opgepikt."

 

 

 

 

 

Copyright 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |