BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH  

 
  SIBETAN
  -- Sibetan
  -- Homestay
  -- Salak of snakefruit
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

Dukuh Sibetan

"Eerst zijn we naar Sibetan gereden. Een landbouwgebied waar veel snake fruit wordt geteeld. We weten nu wel hoe het eruit ziet maar niet hoe het smaakt. Het eerste waterpaleis voor vandaag is de Taman Tirtagangga. Het is nog niet zo heel lang geleden (1946) gebouwd door de laatste Radja van Karangasem."


Sibetan met Gunung Agung op de achtergrond

          Dukuh Sibetan is een dorpje aan de voet van de actieve vulkaan Gunung Agung, aan de weg van Rendang naar Amlapura. Na de laatste uitbarsting in 1963 werd de Dukuh Sibetan bedekt met een laag as en stenen waardoor elke vorm van landbouw onmogelijk werd. De mensen uit het dorpje zijn zich bewust van hun gevaarlijke ligging. Het land bewerken voor de landbouw (bijv. rijst) werd onmogelijk. Buiten het dorp is de omgeving van Sibetan omringd door rijstvelden en bossen. Het dorp ligt op een hoogte van 400 tot 600 meter.
Eén van de weinige gewassen. die kon overleven na de vulkaanuitbarsting, was de Salak-palmboom met zijn slangenvruchten. De naam slangenvrucht dankt dit kleine witte vruchtje aan haar donkere schil die uitziet als eens slangenhuid. Als een geluk bij een ongeluk is Dukuh Sibetan nu dé specialist in Salak.

De boeren van Sibetan hebben door de jaren heen zaadjes van de Salak-palmbomen verzameld en zelfs nieuwe soorten snake fruit gekweekt. Op dit moment groeien hier veertien soorten Salaks. Tien daarvan worden beschouwd als zeer zeldzaam. De dorpsbewoners maken nu ook een eigen zoet Salakwijntje.
De Salak-palm is geen grote palm (circa 3 meter) en begint dicht bij de grond met zijn takken/bladeren. De bladsteel is bezaaid met doornen. De vruchten groeien in een groepje van 15 tot 40 stuks dicht bij stam.
De schil lijkt wel wat op een slangenhuid, wat de vrucht zijn alternatieve naam slangenvrucht heeft opgeleverd.
Het gelig-witte of roze, stevige, matig sappige vruchtvlees smaakt zoetzuur aromatisch. De smaak doet enigszins denken aan ananas. De vruchten kunnen als handfruit dienen, maar worden ook verwerkt in diverse gerechten of worden ingeblikt.

 


Snake fruit (Salaks) met Salakwijn

Het dorp zelf is rustig en traditioneel, gezegend met een koele, schone lucht en een gevoel van echte rust. Sibetan is een van de vier JED-dorpjes. JED is het Balinese Village Eco Tourism Network. Deze organisatie pakt het toerisme op een wel heel speciale manier aan. In deze dorpjes is het leven nog heel gewoon. De inwoners zijn erg gastvrij, maar er zijn geen speciale voorzieningen voor toeristen.

Een wandeling rond het dorp bied je adembenemend mooie vergezichten van bergen, palmbomen, schilderachtige dorpjes en in de verte, de blauwe oceaan. Dukuh Sibetan wordt omgeven door Salak tuinen en bossen, bezaaid met kleine wandelpaden. Een mooie vijver, vol verhalen en mythologie, bevindt zich aan de onderkant van een hoge klif, voorzien van wijnstokken en bronwater Bij een bezoek aan Dukuh Sibetan kun je helpen met het plukken van de slangenvruchten. De Salaks zijn niet al te groot maar hebben de meest vreemde vormen. De bewoners van het dorp laten je zien hoe de ananasachtige vruchtjes worden verwerkt tot wijn.

De vrouwen, die het dorp bezoeken, kunnen een dag optrekken met de vrouwen van Sibetan. Ze mogen dan helpen met koken en voorbereidingen treffen voor één van de komende ceremonies. De bewoners van Sibetan zijn namelijk erg religieus en hebben vaak speciale ceremonies en festivals. Het zou leuk zijn, als je zo'n festival kon meemaken, maar er zelf aan meewerken is misschien zelfs nog wel leuker.


Sibetan

Accomodaties zijn hier niet. Maar als je wilt overnachten in Sibetan, kun je terecht bij twee families. Je leeft, zoals zij leven en je moet mee-eten aan hun tafel. Misschien ontbreekt het aan enige luxe, maar dit is wel een unieke ervaring om eens echt van het Balinese leven te proeven!

 

Sibetan is omringd door rijstvelden en bossen. Je kan vanuit het dorp een wandeltocht maken van ongeveer vier à vijf uur richting de zee of richting Tenganan. De tocht voert je door bossen en je hebt een prachtig uitzicht op de vulkaan Gunung Agung en de verre oceaan. Tenganan ligt ook aan de oostkust van Bali. Het is omgeven door hoge bergen. Tenganan is een oude vesting dorpje. Het gaat terug tot minstens de 11de eeuw. Tenganan heeft nog bepaalde tradities, die op de rest van Bali verloren zijn gegaan. Je merkt het al als je door één van de vier poorten het dorp betreedt.
Mocht je de tempel Besakih willen bezoeken dan moet je wel een flinke klim maken langs de Agung. De tempel ligt namelijk op zes km afstand van de krater.


Wandelen in de omgeving

 


Puri Bagus Candidasa Hotel

Dichtbij Sibetan ligt het Puri Bagus Candidasa Hotel in Bali op een gunstige locatie voor reizigers met een interesse in stranden, romantiek, bezichtiging van bezienswaardigheden en is bij uitstek geschikt om te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Het hotel ligt 1. Km van het stadscentrum en de belangrijkste faciliteiten zijn dus goed bereikbaar. Dankzij de praktische locatie liggen alle belangrijke trekpleisters in de buurt van het hotel.
Bij het Puri Bagus Candidasa Hotel staan de excellente dienstverlening en superieure faciliteiten garant voor een onvergetelijk verblijf. Het hotel biedt gratis wi-fi in alle kamers, dagelijkse schoonmaak, fax machine, cadeau-/souvenirwinkel, fotokopiëren om gasten een maximaal comfort te garanderen.
De ambiance van het Puri Bagus Candidasa Hotel weerspiegelt zich in de inrichting van de kamers. airconditioning, wekservice, bureau, minibar, balkon/terras zijn slechts enkele van de faciliteiten die u ter beschikking staan. Het hotel biedt geweldige recreatiemogelijkheden die uw verblijf onvergetelijk zullen maken, zoals privéstrand, zwembad (buiten), duiken, vissen, wellnessfaciliteiten. Het Puri Bagus Candidasa Hotel is een slimme keuze voor mensen die reizen naar Bali: een ontspannen verblijf is gegarandeerd.

Meer informatie en foto's:  Puri Bagus Candidasa Hotel |klik nu|

 



 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |