GILI
EILANDEN
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

DE SASAK

"We hebben met z'n allen een dagtochtje gedaan. Eerst naar Sasak Village. Dit is een traditioneel dorpje in Lombok. De mensen wonen hier in huisjes die gemaakt zijn van bamboe. Verder is er veel handwerk. Zo maken ze zelf sarongs (sjaals) en dekens/doeken. Erg leuk om te zien. Hierna zijn we doorgereden naar Pantai Mahun (mahun strand). Weer een super mooi strand!! Nog niet zo bekend bij toeristen en daarom erg rustig. Super plek om even rustig de relaxen en te kletsen. Vervolgens zijn we vanaf Pantai Mahun terug gereden naar Senggigi. Een stuk voorbij het centrum van Senggigi hebben we vers geroosterde vis gegeten op het strand. Erg lekker!!!"


Een Sasak-dorp op Lombok

          De Gili Eilanden worden vooral bevolkt door de "Sasak". Deze bevolkingsgroep bestaat oorspronkelijk uit vissers van het nabijgelegen Lombok. Momenteel leven zij van het toerisme en de visserij. Deze pagina gaat dus voornamelijk over de mensen, die uit Lombok kwamen of er nog wonen.

De Sasak wonen vooral op het naastgelegen eiland Lombok. Er zijn ongeveer 2,6 miljoen Sasak, wat overeenkomt met zo'n 85% van de bevolking van Lombok. Zij zijn verwant aan de Balinezen in zowel taal en ras. De Balinezen zijn voornamelijk Hindoeïstisch, maar de Sasak zijn vooral Islamitisch.

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Sasak, behalve dat Lombok onder directe heerschappij werd geplaatst onder het gezag van de Majapahit, onder leiding van Gajah Mada. De Sasaks zijn eind 16e eeuw tot begin 17e eeuw onder invloed van Sunan Giri en de Islamitische Makassaresen bekeerd tot de Islam. De fundamentele islamitische overtuigingen gemengd met hindoe-boeddhistische invloeden vormden de Wektu Telu religie. In de vroege 18e eeuw werd Lombok veroverd door het Balinese koninkrijk Gelgel. Onder deze overheersing trokken er een groot aantal Balinesen naar Lombok. De Balinese bevolking van Lombok is vandaag ongeveer 300.000, zo'n 10-15% van de bevolking van Lombok. De Balinezen hebben ook sterke invloed op de Wektu Telu religie van Lombok.
 

Er bestaan bijbeldelen in het Sasak uit 1948. Pas in de negentiende eeuw werd literatuur op Lombok in het Sasak opgesteld, doch met grote grammatica- en woordenschatinvloed van het Javaans, de belangrijkste taal in Indonesië.

Een kleine minderheid van de Sasak van ongeveer 8000 mensen, die Bodha genoemd worden, zijn vooral te vinden in het dorp Bentek en op de hellingen van de vulkaan Gunung Rinjani, die 3726 meter hoog is. Ze zijn niet aangetast door islamitische invloeden en aanbidden animistische goden, waaronder sommige uit het Hindoeïsme en Boeddhisme.
Door de naam "Bodha" worden ze door de Indonesische regering ten onrechte beschouwd als Boeddhisten.

 

De Bodha erkennen het bestaan van de vijf belangrijkste goden, waarvan de hoogste god Batara Guru is. Deze wordt gevolgd door Batara Sakti en Batara Jeneng met hun echtgenotes Idadari Sakti en Idadari Jeneng. Hoewel ze deze goden aanbidden, geloven ze ook in geesten en spoken.

Geniet op Lombok van de vriendelijkheid van de lokale bevolking. Een bezoek aan een traditioneel dorp is zeker de moeite waard. U kunt hier traditionele Sasak sarongs en andere geweven stoffen kopen, en natuurlijk zijn er de beroemde Lombok parels, die beschouwd worden als één van de zwaarste parels in de wereld.


Lokale huisnijverheid

In Centraal Lombok ligt het Ssak dorp Sade. De Sasak wonen hier en er is één dorpshoofd in het dorp. Het dorpshoofd van het dorp heeft als belangrijkste taak de veiligheid en de stabiliteit van de groep te behouden. Bij een moeilijk probleem neemt het dorpshoofd de beslissing. Het dorpshoofd is ook verantwoordelijk voor een harmonieus leven van de mensen in het dorp. Sasak mannen werken meestal als een boer op een gemeenschappelijke akker of veld, waar men cassave, kokos, en rijst geplant heeft. Terwijl de vrouwen meestal thuis werken, waar men op ambachtelijke wijze wordt geweven met traditionele patronen. Het ambacht van weven door de Sasak is ongelooflijk mooi en uniek. Toeristen kunnen de resultaten als een geschenk en onvergetelijk souvenir van de Sasak kopen.

 

Nederlands één twee drie vier vijf zes zeven acht negen tien
Sasak sekeq dua telu mpat lima nam pituq baluq siwaq sepulu

 


Naar een bruiloft


 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |