|
|
Pura Agung Gunung Sari
"Aan de kust waren lokale vissers met een sleepnet hun dagelijkse portie vis aan het vangen. Een bootje vaart uit met de netten en vaart met een boog terug. De beide uiteinden worden vastgezet en vervolgens beginnen ongeveer acht mensen aan iedere kant het net binnen te halen. De oogst is schamel. Een bodempje vissen, twee kwallen en nog wat plastic troep was de vangst. Een leuke dag om Lombok af te sluiten. s' Avonds hebben we in gezellige sfeer ons afscheidsdiner gehad. "

Pura Agung Gunung Sari
De Pura Agung Gunung Sari wordt deze tempel door de Sasak-bevolking genoemd, maar de echte naam is Pura Gunung Agung. Met toeristen wordt hij de "verborgen tempel" genoemd omdat hij moeilijk te vinden is, hoewel hij dicht bij Mataram ligt. De naam is nauw verbonden met de bouw en geschiedenis van deze tempel. Pura Gunung Agung werd in 1717 opgericht door Anak Agung Ngurah Ketut Karang Asem. Pura Gunung Agung werd gesticht als een dankwoord door Anak Agung, omdat het met succes haar werk op het eiland Lombok heeft voltooid.
Als je op het terrein van de tempel loopt, voel je de prachtige hindoe-sfeer. Je ruikt de dikke geur van wierook, vermengd met de geur van de bloemen van de tempel. Niet alleen Hindoes mogen de tempel betreden, elke bezoeker is hartelijk. Als je gewoon rondkijkt in het prachtige gebouw, of gewoon de spirituele vrede wilt voelen, besef je dat dit een religieuze plek is voor de hindoes. Na het passeren van de "Madya Mandala" (toegangspoort), zult u "Bale Bantam" vinden. Dat is een plaats waar de hindoes hun "Upakara" (offers) bereiden.
In de zaal waar de Hindoes bidden, is er een groot standbeeld van Ganesha aan de rechterkant en het beeld van Godin Uma staat aan de linkerkant. In de "Main Mandala" (de belangrijkste plaats) ziet u "Padmasana". Hier zit Ida Sang Hyang Widhi Wasa op de troon, dat is een Godheid. Je ziet ook andere gebouwen op het terrein. |
|
Veel mensen weten niets over de geschiedenis van Pura Gunung Sari. Maar afgezien van een religieuze plaats, is deze tempel erg interessant in verband met de oorlog tegen het Nederlandse kolonialisme. Je moet de tijd nemen om Pura Gunung Sari te bezoeken.
Pura Gunung Sari heeft een lang verhaal. Deze tempel is een getuige van de geschiedenis van de Puputan-oorlog die plaatsvond op 22 november 1894 tussen Anak Agung Nengah (met zijn volgelingen) tegen de Nederlandse soldaten onder het bevel van generaal Van der Vetter. De strijd zorgde ervoor dat de koning uiteindelijk stierf. Anak Agung Nengah was de laatste kroonprins van de Balinese leider van die tijd.
Puput in Balinees betekent "datum, einde, dood". Puputan heeft de betekenis van "oorlog voor wati". Dit betekent dat alle burgers van elk kastenstelsel hun ziel en lichaam moeten opofferen tot de laatste druppel bloed. Ja, de kant van het sociaal-culturele leven in Lombok ligt heel dicht bij die van Bali. Culturele waarden zijn bijna hetzelfde. De koning van Karangasem (van Bali) had het eiland in die tijd onder de knie, zodat de hindoe-cultuur in Lombok vaste voet aan de grond kreeg.

Aanbidding
"In de rijstvelden waren mensen rijst aan het oogsten. De rijstkorrels op een primitieve manier van de rijstplant geslagen waarna vrouwen met een groot mes de nog achtergebleven korrels verwijderden. De volgende stop moest ons naar onze koffiestop brengen. Echter de interne Tom-Tom van onze chauffeur was van slag en na een mooie rit door rijstvelden en afgelegen dorpje kwamen we op een onverharde weg terecht. Zijn rotsvast vertrouwen in eigen kunnen liet hem echter niet van de ingeslagen weg afwijken en hij reed stug door. Zelfs de verbaasde blikken van de mensen aan de kant van de weg brachten hem niet op andere gedachten. Totdat hij op een onmogelijk punt dacht toch eens navraag te doen. Toen bleek een brug nog niet klaar te zijnen moest hij omkeren."
Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | |