LOMBOK
TEMPEL
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

PURA LINGSAR

"Onze tweede stop was in Pura Lingsar waar we een tempel hebben bezocht. De gids praatte super snel en sprak slecht Engels, waardoor ik de helft maar heb kunnen volgen. Er was een kleine vijver waar een man stukjes gekookte eieren in gooide. Het zou geluk brengen als je daar een aal zou zien zwemmen. En ja hoor.. We hebben hem gezien! Dat beest was zeker drie meter lang, dat had ik echt niet verwacht. Ook hebben we ons gezicht met heilig water gewassen bij een fonteintje, door dit water blijven we langer jong. Ik lijk nu weer 12..."


Pura Lingsar

          De Pura Lingsar is één van de belangrijkste religieuze gebouwen van het eiland en het is tevens één bekendste toeristische attracties van het eiland. De tempel ligt 10 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Mataram in het plaatsje Lingsar. De tempel werd in 1714 gebouwd door de Balinese koning Anak Agung Ngurah en prachtig genesteld tussen de weelderige rijstvelden. De Balinese Hindoes hadden toen de heerschappij over Lombok, waar de Sasak woonden en hun eigen geloof hadden.
Het wordt beschouwd als symbool van harmonie en eenheid tussen de Balinese Hindoes en de Islamitische Sasak. Als je de tempel bezoekt, wordt een donatie verwacht. De tempel is van 's morgens tot 's avonds te bezoeken.

De tempel werd dus een mengelmoes van Het Hindoe geloof en het geloof van de Sasak: de Wektu Telu. De inheemse bevolking van Lombok, de Sasak, zijn dus Wektu Telu's aanhangers en beschouwen zichzelf als moslims, maar volgen niet alle religieuze geboden van de meer orthodoxe moslims.
Ze hebben gekozen voor een mengvorm met andere overtuigingen, zoals van het hindoeïsme en de inheemse animistische tradities. Deze tweeledige erfenis maakt Pura Lingsar een belangrijk symbool van eenheid voor alle religies op Lombok.

De Pura Gaduh tempel op het complex is bedoeld voor de Hindoes. Een andere tempel is weer bedoeld om de Wektu Telu religie te beoefenen. Het is echter heel normaal dat de aanhangers van beide religies zich in ‘elkaars’ tempel bevinden.

 

Pura Gaduh heeft vier heiligdommen: één georiënteerd op Gunung Rinjani (dit is de zetel van de goden op Lombok), een op Gunung Agung (dit is de zetel van de goden in Bali), en een dubbel heiligdom, dat het verbond tussen de twee eilanden vertegenwoordigt.
De tempel is dus verdeeld, de Bali Hindoe tempel ligt op een hoger gedeelte en de Wektu Telu ligt op een lager gedeelte van het complex.
De Wektu Telu-tempel staat bekend om zijn omheinde vijver met lelies. Deze is gewijd aan de god Vishnu en ook aan de heilige palingen, die vanuit hun hol kunnen worden gelokt met hardgekookte eieren. Er zijn kraampjes buiten de tempel, die de hard gekookte eieren verkopen. Veel geluk zal jou te deel worden, als je de palingen met stukjes eieren voert. Er wordt van je verwacht dat je een sjerp en/ of sarong (of je eigen) gaat huren om de heiligdommen binnen te gaan.
Tussen half november en half december houden de twee religies een optocht tijdens het Perang Topat festival. Het hoogtepunt is een ritueel gevecht tussen de Hindoes en Moslims, waar men elkaar bekogeld met kleefrijst verpakt in jonge kokosbladeren.


Perang Topat

"Gisterochtend kreeg ik op m'n vrije dag het ingenieuze idee om met de afgeragde mountainbike eens een fietstochtje te maken langs de belangrijkste tempels van Lombok; Pura Lingsar & Pura Suranadi.
Ik had een kaartje van Lombok bekeken en het zag er prima te doen uit. Zo'n 13km naar Pura Lingsar en vandaar uit nog 9km naar Pura Suranadi. 22km, in Nederland een uurtje, misschien iets meer."

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |