BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH 

 
 
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

PULAKI TEMPEL

"De Pulaki tempel is een tempel waar veel apen te zien zijn. Toen ik daar aankwam, kwam er net een familie naar buiten van een ceremonie. Een vrouw had een mand met eten in haar hand en, ja hoor, er kwam direct een aap aan om het uit haar handen te slaan. Ook stond er vlak buiten de tempel een man pinda's te verkopen. Ik kan je vertellen, dat die apen eten alles wat los en vast zit. Arme man!"

               De Pura Agung Pulaki tempel herdenkt de komst van de Javaanse Priester Nirartha naar Bali in het begin van de 16e eeuw. De tempel ligt op ongeveer 7 kilometer afstand van Pemuteran en één uur rijden (48 km) van Singaraja. De Pura Pulaki wordt tot één van de zes heiligste tempels van Bali gerekend. Deze tempel ligt op het vlak plateau met rotsige heuvel als decor. De grijze rotsen achter de tempel rijzen als een klif omhoog. Vlak voor de tempel aan een weg, die de Pulaki 25 meter scheidt van de blauwe zee.
In de jungle achter de tempel leven veel apen (makaken). Er wordt verteld, dat toen Danghyang Nirartha zich hier vestigde, de makaken hem begeleidde in de jungle. Uit respect voor hem vestigden ze zich in de tempel als bewaker.

De Pulaki tempel wordt omringd door verschillende tempels, die de Pulaki tempel op enige afstand liggen. De Pulaki is het centrum van het tempelcomplex, dat "Pesanakan" heet. De omliggende tempels zijn: Pemuteran tempel (1 km - westelijk), populair vanwege de warmwaterbron, Kerta Kawat tempel (2 km - zuidoostelijk) en de Pabean Temple (400 meter -  noordoostelijk).

Deze mooie legende, die hier bij hoort, vertelt dat Nirartha had een hele, mooie dochter had, die Swabana heette. Zij werd begeerd door door de koning van Pegametan (westelijk van Pulaki) en deze ontvoerde haar.

De heilige Nirartha vervloekte het dorp, wat kort erna tot de grond toe afbrandde. De inwoners veranderden in demonen. De van haar deugd beroofde Swabana kreeg echter, als Dewi Melanting, een plaats tussen de goden. Dewi Melanting geldt als de godin van het zakelijk succes en de welstand, zij is de beschermvrouwe van de handelaren. Bijna iedere wat grotere markt op Bali heeft een klein altaar, dat aan haar gewijd is.

 

De zwarte stenen poort van de Pulaki tempel werd gebouwd in 1983 en werd met een ceremonie in gebruik genomen. Hiervoor haalde men heilig water van verscheidene plaatsen van Oost-Java tot aan Lombok. De heiligdommen en de ornamenten van deze heilige tempel worden ook gedomineerd door een zwarte kleur.
Zoals elke andere tempel in Bali, is Pura Pulaki verdeeld in drie binnenplaatsen, Jaba, buitenhof, Jaba Tengah, midden binnenplaats en Jeroan, het voorplein.
Als je de tempel binnengaat, heb je drie trappen. Eenmaal op de middelste binnenplaats, zie je links en rechts de heuvels met de groene jungle en achter je de blauwe zee. Je zult nog meer trappen moeten klimmen om bij de belangrijkste binnenplaats te komen, waar de mensen offeren en bidden. De belangrijkste binnenplaats is niet meer stil, als het zou moeten zijn, omdat de apen wachten opwachting houden en op het juiste moment om fruit stelen van de offers! De lokale bevolking is gewend aan de apen en ze doen hun gebeden met volledige concentratie.

Nog meer spectaculaire uitzichten kun je zien vanaf het bovenste gedeelte van het tempelcomplex. Daar is een smal pad, dat een beetje glad kan zijn op regenachtige dagen. Zorg ervoor dat je dit pad neemt, wanneer u de tempel bezoekt.
Je wandelt dan tussen rijstvelden van de lokale bevolking, terwijl je ogen verleid worden door het schilderachtige landschap van de oceaan en de heuvels. Het geluid van de zee geeft je verkoelend gevoel, als daar op een warme zonnige dag wandelt.

Betreden van het tempel complex mag alleen met een sarong en sjerp. Er dient een kleine bedrag voor entree betaald te worden.
Ondanks dat deze apen vredelievender zijn dan de apen bij het monkey forenst is het zaak om goed op je spullen te passen. Vergeet niet om je zonnebril en andere zaken die je los bij je hebt in de auto achter te laten. Apen zullen altijd proberen om iets van je te pakken te krijgen. De parkeerplaats staat vol met warungs. Het is ook een handige stop voor vrachtwagenchauffeurs op weg van en naar de ferry terminal in Gilimanuk.
Het vlakbij gelegen mooie Pantai Gondol heeft een schoon wit zandstrand, koraalriffen en je kunt er fantastisch snorkelen.

 

 

 

 

 

 

 Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |