BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH   

 
 
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Sawa's en Rijst

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Nyepi - Balinees Nieuwjaar

  De allerduurste koffie

  Hanengevecht

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

Hanengevechten

Om één uur begon het dan en we besloten, dat we toch even gingen kijken. Daar werden dus inderdaad 2 hanen wild gemaakt om met elkaar in gevecht te gaan. Er waren scherpe messen op hun poten gebonden. Vreselijk eigenlijk. Ivette moest nog even snel naar de kamer en Jeroen ging alvast kijken. Tegen de tijd dat Ivette terugkwam, was het gevecht al over. Één haan is op de vlucht geslagen….. Ergens zei er een stemmetje in ons hoofd; joepie!!!!…

         
Hanengevechten
-
zijn nog altijd heel populair op Bali. Ze worden door de overheid toegestaan, omdat het bij religie van de Hindoes hoort. Het geloof van de Hindoe vereist dat men offers maakt: spijsoffers, rookoffer, maar ook bloedoffers, waarvan het hanengevecht het belangrijkste voorbeeld is.
Ze worden dan in de tempels gehouden en er mogen slechts drie hanengevechten per religieuze gebeurtenis plaatsvinden.

Hanengevechten buiten de tempel zijn verboden op Bali. In ieder dorp is er elke dag wel ergens een illegaal hanengevecht. Niet midden in het dorp natuurlijk, niet op het marktplein, maar in een dorpshuis, schuur of tegen een tempelmuur.
Maar de politie houdt zich afzijdig. Omgekocht. Dat is geen corruptie, hoor. Je moet het zien als een vooraf betaalde boete. Een boete die nergens geregistreerd wordt, maar rechtstreeks in de zakken van politieambtenaren verdwijnt. Ook dat is niet onrechtvaardig, hoor, want een politieagent heeft veel geld betaald om politieman te mogen worden. Een Balinese politieman die z'n vrienden en buren arresteert kan beter om overplaatsing vragen.
De hanengevechten zijn echter populair in Bali. Daarbij wordt flink gegokt. Het bijkomende gokken bij de gevechten is illegaal. Er zijn zelfs arena's voor hanengevechten met tribunes. Een dorp nèt buiten Ubud heeft de grootste arena.

 


In elk dorp op Bali zie je korven langs de weg staan, waarin de vechthanen zitten. In zo'n korf heeft de haan maar heel weinig ruimte. Scharrelen is er echt niet bij. De vechthanen worden door hun eigenaren vertroeteld als kinderen. Ze nemen ze op schoot en aaien ze tot de veren glanzen.
De vechthanen worden goed voorbereid op het gevecht. Dagelijks worden hun poten gemasseerd met koffiedik om sterk te worden. Als ze uit hun korven gehaald zijn, worden ze tegenover elkaar gehouden. Dan worden schijnbewegingen gemaakt om ze op te fokken.
Trainingen van hanengevechten zie je nog steeds regelmatig op straat. De hanen brengen elkaar daar geen enkele schade toe. Ze lopen vooral om elkaar heen elkaar te imponeren.

 

De illegale hanengevechten vinden bijna dagelijks plaats. Na werktijd tussen vier en zes. Dan vinden er wel soms wel 10 gevechten plaatst. De toeschouwer kunnen geld inzetten voor hun favoriete haan. Als jouw favoriet wint, dan krijg je ongeveer twee of drie keer je inzet. Met gebarentaal en allerlei geheime kreten worden de deals gesloten. Tijdens de hanengevechten worden de deals zelfs verhoogd. De gevechten gaan dan ook gepaard met veel geschreeuw van het publiek.
Voordat het gevecht begint, wordt eerst even geprobeerd of de hanen wel even sterk zijn. Als dit het geval is dan krijgen ze scherpe messen aan de poten gebonden. Eén van de twee levens zal dan snel ten einde zijn.

 

In de grotere arena's worden gevechten gehouden, waarbij entree betaalt wordt. Maar dan kun je ook van 's ochtend negen tot 's middags vier van de gevechten genieten. Soms worden er manifestaties van drie dagen georganiseerd. Dan is er ook een markt bij waar eten en drank verkocht wordt. De opbrengst gaat naar een goed doel in de gemeenschap.

De hanengevechten zorgen ook voor een belangrijk aandeel in de Balinese huisvlijtindustrie. Dat is het meest zichtbaar aan de talrijke kooien, die je langs de kant van de weg ziet staan. Deze kooien lijken het meest op een grote bijenkorf en hebben een zeshoekig patroon van gevlochten bamboestrips. Ze staan bij ieder huis en vaak zo dicht mogelijk langs de weg. Dit wordt gedaan om de hanen, die erin zitten, alvast te laten wennen aan het rumoer van mensen en aan de drukte, zodat ze later - wanneer ze in een kring met mensen worden losgelaten - niet panisch op de vlucht slaan. De kooien worden regelmatig verplaatst om de hanen de juiste hoeveelheid zon en schaduw te geven. Aan iedere kooi hangt een halve kokosnootschaal, waarin de beesten hun dagelijkse hoeveelheid krachtvoer en water krijgen.
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |